Nakon skandala

Ministarstvo finansija ojačalo je mjere bezbjednosti povodom postupaka prenosa sredstava iz trezora, potvrđeno je iz ovog ministarstva za RSE. Odluci je prethodio nedavni skandal kada je službenik sa računa trezora neovlašćeno prebacio više od 2 miliona eura na račun privatne firme.

Savjetnik ministarke finansija, Lulzim Krasniqi, kaže za RSE da su preispitani pristupi i ovašćenja osoblja i uvećan nivo kontrole i podjele zadataka u skladu sa profesionalnim uputstvima.

Kaže da su, nakon ovih procesa, sada sredstva u budžetu Kosova sigurna.

Krasniqi ujedno dodaje da su izrađeni akcioni plan i strategija s ciljem izmjene struktura transfera sredstava iz budžeta.

"Neke radnje su već preduzete. Ostale akcije će biti preduzete u toku godine, a srednjeročno će se dalje ojačati nivo kontrole pristupa i sigurnosti. Ovome prethodi revizija i analiza procesa u skladu sa najvišim bezbjednosnim standardima“, kaže Krasniqi.

Struktura prenosa sredstava iz budžeta, prema propisima, raspoređuje se na nekoliko zvaničnika, sa brojnim kontrolnim vezama, dok ujedno postoje službenici koji imaju konkretnije nadležnosti. U ovom sistemu, pored zaposlenih u Trezoru, pravo pristupa imaju zaposleni u budžetskim organizacijama koje imenuju određene organizacije, piše RSE.

Policija Kosova uhapsila je krajem oktobra zaposlenog u Trezoru pod sumnjom da je u različitim transakcijama prebacio više od 2 miliona eura na račun kompanije ‘LDA Group’ sa sjedištem u Lapušniku u opštini Glogovac.

Tada su mediji javili da se traga za još dvojicom osumnjičenih – vlasnicima kompanije kojoj je prebačen novac.

Međutim, u međuvremenu se jedan od osumnjičenih, Kadri Shala, kako je javila Koha, samostalno predao policiji. Njemu je potom određen jednomjesečni pritvor dok se još uvijek traga za drugim osumnjičenim.

Kako je potvrđeno za RSE iz ministarstva finansija, u međuvremenu su suspendovana dvojica službenika – upravnik i šef odjeljenja za upravljanje informacionim sistemom finansijskog upravljanja.

Ministarka finansija, Hykmete Bajrami, nedavno je izvještavajući o ovom slučaju pred Odborom za budžet i transfere izjavila da je od ukupne količine novca koji je ilegalno proslijeđen, Trezor uspeo da blokira svega 5.590 eura.