Parlamentarna grupa “6 plus”

Na današnjoj sjednici Skupštine Kosova, poslanik iz parlamentarne grupe “6 plus” Fikrim Damka zahtjevao je smjenu ambasadora Kosova u Francuskoj Qëndrima Gashija, zapretivši da ukoliko se to ne dogodi da on i njegova poslanička grupa neće glasa

Zamjenik predsjednika Skupštine Kosova i predsjednik Turske demokratske partije Kosova (KDTP) Fikrim Damka zatražio je od Vlade Kosova da razriješi ambasadora Kosova u Francuskoj Qëndrima Gashija, koji je distribuirao novinske članke na društvenim mrežama koji uključuju uvredljive karikature Poslanika Muhameda, javlja Anadolu Agency (AA).

Damka je poručio da neće glasati ni za jedan zakon, osim za zakon o COVID-19 i zakon o ekonomskom oporavku, dok se ambasador Gashi ne razriješi dužnosti. Prema Damki, koji predstavlja parlamentarnu grupu manjinskih, nesrpskih poslanika “6+”, Gashi je svojim postupkom doveo Kosovo i sebe u veoma težak položaj.

Damka je kazao da je ambasador Gashi podelio antiislamsku poruku, čime je prekršio Ustav i temeljne vrijednosti Republike Kosovo, a to su međuvjerska tolerancija i unitarni karakter zemlje.

Poslanik Fikrim Damka je naglasio da je premijeru i predsjedniku Kosova poslao pismo sa zahtjevom za smjenu ambasadora Gashija, ali da se to nije dogodilo.

“Vrijeđanje Poslanika Muhameda je vrijeđanje cijelog islamskog svijeta. Svi treba da reagujemo, bez razlike, Turci, Albanci, Bošnjaci, Romi i Goranci, kada je riječ o djelovanju koje šteti našoj vjeri i zato je velika sramota za nas da ćutimo i da ne preduzmemo ni jedan korak u zemlji u kojoj je 90 posto stanovništva islamske vjeroispovesti”, kazao je Damka.

Poslanik Fikrim Damka učestvovao je u diskusiji o ambasadoru Kosova u Francuskoj.

“Dok ne bude smjenjen sa mjesta ambasadora, želimo da vas obavjestimo da na sljedećim sjednicama naših šest poslanika neće glasati ni za jedan zakon, osim za Zakon o COVID-19 i Nacrt zakona za ekonomski oporavak“, rekao je Damka.

Kako je dodao, način na koji je postupio ambasador Gashi ne priliči položaju na kojem se nalazi.

“Još jedno veoma važno pitanje o kojem moram danas da razgovaram je zabrinjavajuće i usko povezano sa svima nama. Nedavno smo čuli nekoliko izjava visokih državnih zvaničnika u Evropi koje su očigledno vređale i klevetale islam s ciljem uklanjanja vrijednosti međuvjerske tolerancije i poštovanja. U budućnosti, ova retorika može da izazove neželjene posljedice i da nas odvede na put bez povratka", poručio je Damka.

Ambasador Kosova u Francuskoj Qëndrim Gashi je na svom Facebook profilu napisao da mu je jako žao što su neki ljudi možda povređeni njegovom objavom, ali to je zato “što nisu znali detalje i kontekst novinarskog članka”. Gashi je objavljivanje stranica francuskog lista „Le Figaro“, gdje su kao ilustracija korišćene karikature časopisa “Charlie Hebdo”, opravdao činjenicom da on „ne cenzuriše medije“.

Gashi je objavio karikaturu Poslanika Muhameda nekoliko dana nakon ubistva francuskog učitelja Sameula Patia, koji je učenicima u učionici pokazao karikature Poslanika Muhameda.