Najviše iz Prištine, iz Prizrena 13

U prvih osam mjeseci ove godine na Kosovu je nestalo 112 osoba, najveći broj prijavljenih slučajeva je iz Prištine - 40, slijedi Peć sa 23, Gnjilane sa 16, Đakovica 14, Prizren sa 13 i Mitrovica sa šest nestalih osoba, rekli su u Policiji Kosova,

U istom periodu prošle godine, prema policijskom izvještaju, prijavljeno je da su nestale čak 252 osobe.
U 2018. godini 240 ljudi prijavljeno je kao nestalo.
Kao faktore koji utiču na ovu pojavu, sociolozi su često pominjali same osobe, jer u većini slučajeva rezultiraju smrću ili prostitucijom, ali se pominje i trgovina organima od strane kriminalnih grupa.
Istovremeno, to uzrokuje brojne posljedice po porodice, uzimajući ovdje u obzir njihove brige, probleme, pa čak i druge bolesti kao rezultat gubitka člana porodice. Prema sociolozima, posljedice se prenose i na društvo, što se odražava na pojavu socijalne i fizičke nesigurnosti, pretvarajući je u opšti strah i nedostatak sigurnosti.
Najnoviji slučaj nestanka zabilježen je u Skenderaju kad se o sudbini 26-godišnje žene danima ništa nije znalo. Poslije serije pretraga, gdje je aktivirano mnogo dobrovoljaca, pronađena je živa Egzona Ferati u selu Glanasela kod Glogovca.