Političari podjeljeni više nego ikad

Dijalog sa Srbijom podjelio je kosovske političare više nego ikad, a procjenjuje se da nedostatak jedinstva u tom procesu šteti Kosovu u pregovorima, piše Koha.

Kako navodi taj medij, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, premijer Avdullah Hoti i predsjednica parlamenta Vjosa Osmani imaju oprečne stavove o tom procesu.

Međutim, taj nedostatak koordinacije i jedinstva kosovskog rukovodstva, prema riječima publiciste Shkelzena Maliqija, šteti položaju Kosova u dijalogu.

Politilki analitičar Rasim Alija, što se tiče rezolucije za dijalog, kaže da je od 2011. godine doneto najmanje 20 rezolucija, koje nisu imale nikakvu težinu.

Na sjednici skupštine rezolucija koju je predložio Pokret Samoopredjeljenje, a koja prema navodima te stranke ima za cilj da zaštiti suverenitet Kosova, ponovo nije stavljena na glasanje.

Poslanik Samoopredjeljenja Hajrula Çeku rekao je da trenutno njegova stranka pokušava da usaglasi stavove sa drugim strankama, koje su, prema njegovim riječima, izrazile spremnost da glasaju o rezoluciji.

Pored polarizacije stavova izvršnih institucija o dijalogu, Predsjedništvo je prije nekoliko dana zatražilo od Skupštine Kosova da rezolucijom spriječi premijera da pregovara o Zajednici srpskih opština (ZSO) u Briselskom dijalogu, podsjeća Koha.

Premijer Hoti, međutim, poručio je da će Kosovo poštovati sporazum o ZSO.

U međuvremenu, na sastanku u Briselu održanom prekjuče, koordinator Vlade Kosova za dijalog Skender Hyseni izjavio je da se nisu složili da razgovaraju o ZSO, uprkos insistiranju srpske strane.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić upozorio je na mogućnost bojkota dijaloga ako kosovska strana odbije da pregovara o ZSO, navodi Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore