Jedan od najvećih problema javne bezbjednosti

Ilegalno posjedovanje oružja i dalje je jedan od najvećih problema javne bezbjednosti na Kosovu. Procjenjuje se da je u posjedu građana oko 250.000 komada ilegalnog oružja.

Njihovo uništenje ili čak legalizacija je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova koje je u decembru 2018. pokrenulo kampanju za legalizaciju oružja.

Ali je za devet mjeseci, koliko je trajao period legalizacije, podneto samo 2.000 zahtjeva za registraciju oružja – uglavnom iz Prištine i Prizrena.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije najavilo nikakvu konkretnu strategiju kojom bi se ubrzao tempo legalizacije ili oduzimanja oružja. Stoga je ovo pitanje ostalo na savjesti građana da podnesu zahtjev za registraciju tokom perioda legalizacije.

„MUP ocjenjuje da je proces bio uspješan jer broj podnetih zahtjeva do sada nije mali, ali u ostalim periodima legalizacije nadamo se da će biti više zahtjeva, jer su zakonski uslovi u ovom periodu bili komplikovaniji i radimo na tome da smanjimo ove zakonske prepreke kako bismo imali više legalizovanog oružja“, navodi se u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema Krivičnom zakonu Republike Kosovo, svako ko posjeduje ilegalno oružje može biti kažnjen sa do 7.500 eura ili zatvorom do 5 godina. Ali takođe navodi i kaznu od 2 do 10 godina zatvora uslijed ilegalnog posjedovanja četiri ili više oružja ili više od 400 metaka.

Gëzim Shala sa Instituta za pravdu Kosova, pominje nekoliko razloga koji su, prema njegovim riječima, uticali na građane da ne registruju ilegalno oružje koje posjeduju.

„Mnogo faktora doprinosi ovoj klimi, naročito činjenica da strategije koje je definisala Republika Kosovo nisu prilagođene specifičnostima ovog pitanja u našoj zemlji i takođe iste strategije nisu primenjene. S druge strane, pored svega toga, uticalo je i krivično gonjenje u ovim slučajevima, a posebno niska kaznena politika prema građanima koji su osuđivani za slučajeve ilegalnog posedovanje oružja“, rekao je.

Na Kosovu postoji oko 16 kompanija koje se bave obukom za bezbjednu upotrebu oružja a cijena registracije pištolja kreće se od 150 do 250 eura, dok se za drugo oružje za lov kreće od 80 do 150 eura. Među faktorima za neregistraciju oružja Shala navodi i visok budžetski trošak.

Za godinu dana policija je zaplenila oko 1.500 komada oružja. Uništavanje ilegalnog oružja, koje se sprovodi svake godine, takođe doprinosi njegovom smanjenju.

Izvor: Koha/Kossev