Nema mjesta nasilju u demokratskom društvu

Ambasada Sjedinjenih Američkih država na Kosovu i šefica Kancelarije Evropske unije Natalia Apostolova osudili su fizičku pretnju upućenu predsednici Skupštine Kosova Vjosi Osmani od strane poslanika Demokratskog saveza Kosova Xhavit Ukaja.

Ambasada SAD na Kosovu je na svom Twitter nalogu saopštila da je Skupština izgubila vreme fokusirajući se na lične optužbe i političku retoriku, a nije preuzela odgovornost za rešavanje ekonomske i zdravstvene krize.
"Pre dva meseca smo pozvali sve političke partije da umanje politčku retoriku i da se ujedine u rešavanju ekonomske i zdravstvene krize. Skupština je izgubila vreme na lične optužbe umesto da vodi računa o odgovornostima. Narod Kosova zaslužuju bolje“, stoji u objavi američke ambasade na Twitteru.
Prethodno je šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalia Apostolova ocenila da nema mesta nasilju u demokratskom društvu, naročito protiv žena.
"Skupštini Kosova je potreban konstruktivan rad kako bi se suočila sa izazovima koji predstoje. Svi moraju da budu posvećeni političkom konsenzusu i da se suzdrže od nasilja kome nema mesta u demokratskom društvu, posebno nad ženama – predsednicom Skupštine“, napisala je Apostolova na Twitteru.
Sednica Skupštine Kosova, na kojoj se 10. jula raspravljalo o nacrtu zakona o budžetu za paket hitne pomoći, prekinuta je nakon verbalnog sukoba poslanika Demokratskog saveza Kosova Xhavita Ukaja i predsednice Skupštine Kosova Vjose Osmani.
Osmani je potom na svom Facebook profilu napisla da je slučaj prijavila policiji.
"Protiv poslanika koji mi je fizički pretio i koristio prost rečnik koji nije prikladan za instituciju poput Skupštine, pokrenula sam slučaj u policiji. Ne dozvoljavam da me bilo koja neodgovorna osoba spreči da vršim dužnost u skladu sa pravilima Skupštine", napisala je Osmani.
Incident u Skupštini Kosova su osudili politički predstavnici i nevladine organizacije na Kosovu.