Ali imenovanje neće biti odlagano

Premijer Avdullah Hoti je na sastanku vlade odlučio da u okviru svog kabineta oformi Savjet eksperata za dijalog sa Srbijom kojim će predsjedavati koordinator za dijalog, a koga će imenovati premijer, međutim rok za njegovo imenovanje nije određen, prenosi Gazeta Express.

Koordinator će direktno odgovarati premijeru Hotiju i istovremeno biti i njegov savjetnik.

Koordinator za dijalog sa Srbijom još uvijek nije imenovan, iz premijerovog kabineta je za Gazetu Express rečeno da ne postoji vremensko ograničenje za imenovanje, ali da ono neće biti odlagano.

U odluci vlade o formiranju Savjeta eksperata za dijalog sa Srbijom stoji da je budžet određen u skladu sa važećim zakonom, mada nije poznato koliki je iznos budžeta dodjeljenog Savjetu i koliko će imati članova.

"Budući da broj članova neće biti veliki, troškovi takođe ne mogu biti veliki. Međutim, kada se formira Savjet eksperata, troškovi će biti detaljno objavljeni“, navodi se u odgovoru.

Prema odluci vlade, koordinator za dijalog može pozvati stručnjake iz javnih ustanova, akademskih institucija i civilnog društva, kao i druge sa stručnom kompetencijom, kao članove Savjeta eksperata za dijalog sa Srbijom, prema temama dijaloga uz konsultaciju sa premijerom.

Inače, Ustavni sud je u junu prošle godine proglasio neustavnim zakon i delegaciju Kosova za dijalog sa Srbijom, koju su činili Fatmir Limaj i Shpend Ahmeti, a koji je odobren krajem 2018. godine za vrijeme Haradinajeve vlade.

U odluci Ustavnog suda od 27. juna 2019. godine navedeno je da je „zakon o dužnostima, odgovornostima i nadležnostima delegacije Kosova u procesu dijaloga sa  Srbijom, nespojiv sa Ustavom Kosova“, piše Gazeta Express.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express