Stručnjak za politička pitanja

Stručnjak za politička pitanja Shkelzen Maliqi izjavio je da nakon optužnice Specijalnog suda protiv predsjednika Hashima Thaçija o ostavci predsjednika treba da se raspravlja iz dva aspekta, o moralnoj obavezi i o državnom interesu.

Maliqi, prenosi Ekonomia Online, ocjenjuje da ne postoji obavezujući pravni instrument koji bi ga mogao obavezati Thaçija da podnese ostavku.

“Predsjednik je izjavio da neće podneti ostavku i da ne postoji obavezujući pravni instrument koji bi ga na to obavezao. Naravno, o ostavci se još uvijek može razgovarati u smislu moralne obaveze, ili čak državnog interesa, ako će odluka predsjednika uticati na politički proces i ako je narušena funkcionalnost Predsjedništva kao važne državne institucije”, navodi Maliqi.

Ovaj drugi razlog je, prema njegovoj ocjeni, veoma važan ako bi ostanak na mjestu predsjednika bio povod za političku blokadu.

“Drugim riječima, predsjednikovo pravo kao pojedinca mora se razlikovati od tretiranja kao osumnjičenog za ratne zločine, sve dok nam Specijalni sud ne potvrdi optužnicu. Čak je i moralno pravo u ovom slučaju na strani predsjednika, jer je on, kao drugi osumnjičeni za ratne zločine, okaljan i javno linčovan, bez potvrde optužbe tužilaštva. U samom Specijalnom sudu predsjednik je u fazi kada se prema njemu postupa kao osumnjičenom, a ne kao prema optuženom za ratne zločine”, upozorava Maliqi.

Maliqi je osvrćući se na proces dijaloga sa Srbijom istakao da taj proces nema direktne veze sa optužnicom protiv Thaçija i kao takav treba da se nastavi.

Maliqi naglašava da kada bi međuinstitucionalni odnosi na Kosovu dobro funkcionisali, tada bi umjesto predsjednika Thaçija, predsjednica parlamenta Vjosa Osmani mogla da ide u Vašington.

“Dijalog je proces koji nije direktno povezan sa najavom optužbe protiv predsjednika, iako je to u početku sprečilo samit lidera Kosova i Srbije u Bijeloj kući. Ako su, kako se nagađa, informacije o optužbi objavljene u namjeri da opstruiraju samit u Vašingtonu, onda je to još jedan razlog za početak razgovora”, rekao je Maliqi.

On je podsjetio da je izaslanik američkog predsjednika Donalda  Trumpa već potvrdio da će sastanak biti održan uskoro i da postoji spremnost strana da se sastanu.

“Trenutno postoji konfuzija u predstavljanju Kosova, kako odbaciti predsjednika Thaçija sa učešća na samitu. Mislim da kosovski politički subjekti i odgovorne institucije sprovode intenzivne konsultacije da pronađu alternativu, mada šanse da se to brzo dogodi nisu velike”, rekao je Maliqi.

Trenutno Kosovo ima krhku vladu i premijer Avdullah Hoti se nije osjećao ugodno da predstavlja zemlju na samitu 27. juna i još uvijek to može da vidi kao problem, navodi on.

“Da su odnosi između glavnih institucija i lidera Kosova bili dobri, a nisu, umjesto predsjednika, predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani mogla bi da ide na sljedeći samit u Vašington, ali ona ne bi imala podršku za predstavljanje u širem smislu, jer je u sukobu ne samo sa svojom strankom već i sa spektrom stranaka koje su na vlasti i zalažu se za nastavak dijaloga”, ocjenjuje Maliqi.

Možda je alternativa, navodi on, da Skupština Kosova delegira kredibilnu ličnost koja ima podršku većine političkih subjekata u Skupštini Kosova.

Sastanak 27. juna u Vašingtonu nije održan zbog objavljivanja optužnice protiv predsjednika Kosova, a očekuje se da će taj sastanak biti održan nekog drugog dana, potvrdio je Trumpov specijalni izaslanik za dijalog između Kosova i Srbije, Richard Grenell.

Premijer Kosova Avdullah Hoti potvrdio je da će prisustvovati tom sastanku čim stigne poziv.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online