Inauguracija vlade Avdullaha Hotija

Prošlo je mjesec dana od inauguracije vlade premijera Avdullaha Hotija, a period je okarakterisan uglavnom ustupcima prema Srbiji i momentalnim ukidanjem preventivnih mjera protiv koronavirusa što je rezultiralo porastom zaraženih, preminulih i hospitalizovanih, piše Koha.

Pored ovih, kritika je bila usmjerena na sličnost sa PAN vladom, a odnosila se uglavnom na broj zamjenika ministara.

Hotijeva vlada je na svojim prvim sastancima ukunula mjere reciprociteta prema Srbiji i istovremeno odlučila da obustavi proces lobiranja za priznavanje Kosova i članstvo u međunarodnim organizacijama.

Takođe je dozvolila organizovanje nacionalnih izbora Srbije na Kosovu, podsjeća Koha.

U međuvremenu, bez platforme i bez postizanja konsenzusa, Hoti je izkazao spremnost za nastavak dijaloga sa Srbijom na sastanku u Vašingtonu, gdje je kosovski tim trebalo da predvodi predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

Hoti je izabran za premijera pošto je Demokratski savez Kosova, koji ga je predložio za tu funkciju, ranije glasao protiv vlade Samoopredjeljenja na čelu sa Albinom Kurtijem.

Samoopredjeljenje i dalje osporava ustavnost nove vlade i insistira na raspisivanju vanrednih izbora.

To je ponovljeno u petak, kada je Arberie Nagavci zamjenik šefa ove političke stranke koja je osvojila najviše glasova na posljednjim izborima, rekla da je vlada Hotija izabrana da služi predsjedniku Thaçiju u pregovorima sa Srbijom.

Skupština Kosova izabrala je novu Vladu Kosova, na čijem je čelu Avdullah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova. Vladu je podržala i Srpska lista, koja je dobila dva ministarska i mjesto zamjenika premijera.

Novu Vladu Kosova čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Socijaldemokratska inicijativa, Srpska lista i ostale manjinske partije.

Za izbor Vlade Kosova 3. juna je glasao 61 poslanik, a 24 je bilo protiv.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore