Nakon istupanja poslanice NDS-a

Parlamentarna grupa Šest plus koja okuplja poslanike iz redova manjinskih zajednica, ne uključujući srpsku, od 3. juna više ne postoji. Gašenjem ove grupe, njihovi članovi gube pravo da budu predstavljeni u parlamentarnim komisijama, osim u Komisiji za prava i interese zajednica.

To je izjavila u četvrtak predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani. Do ovakve situacije je došlo nakon što je bošnjačka poslanica iz Nove demokratske stranke (NDS), Zikreta Aljiti Karadolami, napustila tu grupu i o tome zvanično obavijestila Predsjedništvo Skupštine.

Osmani je pojasnila da je kazala da je za formiranje parlamentarne grupe potrebno da je u njoj uključeno najmanje šest poslanika, odnosno 5 odsto poslanika Skupštine Kosova.

"U slučaju kada je broj poslanika, članova jedne parlamentarne grupe, manji od potrebnog minimuna, grupa više ne postoji", kazala je Osmani.

U Šest plus do sada je bilo dva poslanika iz bošnjačke zajednice (Koalicija Vakat i NDS), dva iz turske zajednice (KDTP) te po jedan poslanik iz romske i goranske zajednice.

U međuvremenu, bošnjački poslanik ispred Koalicije Vakat, Rasim Demiri je za program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2  kazao da su u pregovorima sa pojedinim poslanicima o ponovnom formiranju ove grupe.

"Obavili smo razgovore sa nekoliko poslanika koji su izrazili interesovanje da pristupe parlamentarnoj grupi Šest plus, kako bi grupa dalje nastavila sa radom. Naravno, ti poslanici su imali svoje uslove, onako kako nama bude odgovaralo tako ćemo odlučiti”,  kazao je Demiri.

Demiri je kazao da mu nije poznat razlog istupanja poslanice Zikrete Aljiti Karadolami iz te grupe, te da je o njenoj odluci obaviješten od strane predsjedavajućeg Alberta Kinollija. NDS nije bio dostupan za izjavu.

Inače, poslanica iz NDS-a je po prvi put bila dio parlamentarne grupe Šest plus nakon što je tu grupu napustila poslanica Duda Balje, koja je istupanjem iz Kolalicije Vakat formirala svoju partiju, Socijaldemokratsku Uniju. Balje je najavila pristupanje parlamentarnoj grupi Demokratskog Saveza Kosova.

Meliha Murić Januz, Radio Kosovo 2