Vratiti legitimitet institucijama

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da, uprkos neslaganju sa nekim dijelovima obrazloženja Ustavnog suda, Ustav Kosova ne ostavlja prostor za druga djelovanja koja se tiču sprovođenja odluka institucija, ali i ocijenila da su izbori jedina opcija, prenosi Gazeta Express.

"Politički, kao što sam već rekla, izbori su jedina opcija koja može da vrati legitimitet institucijama", rekla je Osmani.
Međutim, smatra da je, sve dok se ne stvore uslovi za održavanje izbora zbog pandemije, prijelazna vlada jedini način da se spriječi ekstremna polarizacija i veliki sukobi u izazovnim vremenima, recimo na period od šest do devet mjeseci.
"Tehnička vlada koju bi vodila nadstranačka ujedinjujuća ličnost i tehnički ministri“, dodala je.
Prema Osmani, to bi omogućilo prevazilaženje političke i ekonomske krize, pripremu za organizovanje novih izbora, postizanje konsenzusa o dijalogu i zaštiti teritorijalnog integriteta.
Predsjednica Skupštine Kosova smatra da vlade koje su zavisile od Srpske liste nisu donele stabilnost.
S obzirom da će Hotijeva vlada zavisiti i od glasova Srpske liste, Osmani ocjenjuje, da nijedna odluka više nije samo kosovska, već rezultat kompromisa sa Srbijom.
"Vlade koje su u potpunosti zavisile od Srpske liste nikada nisu donele ni uspjeh ni stabilnost, jer zavisnošću od Srpske liste rizikuje se postizanje bilo kakvog cilja za dobrobit države", rekla je ona.
Ona upozorava da ako vlada zavisi od Srpske liste, čak i jednostavni zakoni ne mogu biti donijeti bez pristanka Beograda.
"Nijedna odluka nije samo na našoj zemlji, već je rezultat kompromisa Kosova i Srbije. Dakle, čak ni najjednostavniji zakoni neće moći da se usvoje bez pristanka Srpske liste, a to znači i bez pristanka Beograda", naglasila je Osmani.
Osmani je glasala protiv obaranja Kurtijeve vlade i protivila se koaliciji LDK sa AAK i NISMA.