Mjera zasnovana na odluci od 20. marta

Očekuje se da će Vlada Kosova potpuno ukinuti stopostotnu taksu na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi ga zamjenila punim mjerama komercijalnog i političkog reciprociteta. Zvaničnici u Vladi Kosova rekli su za RSE da je mjera zasnovana na odluci od 20. marta, kada je vlada odlučila da ukine tekse na uvoz sirovina iz Srbije, prenosi prištinski Lajmi.

Na osnovu te odluke rečeno je da će Vlada Kosova 1. aprila doneti odluku o ukidanju odluka prethodne Vlade od 21. i 28. novembra 2018. kada je taksa uvedena na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik vlade Kosova Haki Abazi rekao je za RSE da će se o svim tim mjerama odlučiti na osnovu akcija Srbije i Bosne i Hercegovine prema Kosovu.

"Sve ove mjere su na nivou stvarnog reciprociteta, što je praksa oblika primjene politike Srbije prema robi i trgovini sa Kosovom. Ove mjere uglavnom spadaju u oblast slobodnog kretanja, ljudi, automobila i transportnih kamiona i zato što Srbija ne prihvata registarske tablice i primorava građane Kosova da ih zamjene privremenim dokumentima. Takođe, u primjeni mjera postoji nivo proizvoljnosti, na primjer, sertifikat o proizvodnji ili sanitarni sertifikat koji nije prihvaćen. Imamo slučajeva da i tokom tranzita robe preko teritorije Srbije ka zemljama Evropske unije postoje barijere koje sprečavaju kretanje robe na teritoriji Srbije", rekao je Abazi za Radio Slobodna Evropa.

Kaže da je Srbija više puta primjenila mjere koje su naštetile kosovskim proizvođačima, a da nije poštovala Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), što je, prema njegovim riječima, sprečilo da odnosi postignu ekonomsku održivost.

„Naravno da je na odlukama kosovskih institucija da se zaštite interesi zemlje. Imamo necarinske barijere koje je Srbija primjenjivala uprkos tome što imamo CEFTA sporazum.

Došlo je do pozitivnog razvoja tokom razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je on pokazao spremnost za pregovore u procesu dijaloga o uklanjanju ovih necarinskih barijera", rekao je Abazi.

Carinici kosovskih carina kažu da su spremni da primjene bilo koju odluku Vlade Kosova. Adriatik Stavileci u izjavi za Radio Slobodna Evropa ističe da carina samo čeka uputstva Vlade Kosova.

„Obično carina sprovodi mjere koje preduzima Vlada Kosova. Normalno, odluku o reciprocitetu i svaku odluku Vlade Republike Kosovo, Carina će poštovati maksimalno“, rekao je on.

Od ukidanja uvozne carine na sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Stavileci je rekao da je na Kosovo ušla roba u vrijednosti od oko milion eura.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi