IZ MOG UGLA

Takse moraju pasti, rekao je Richard Grenell. I pašće. Ubrzo. Potpisaće, ako je vjerovati poličkoj čaršiji, Agim Veliu, eventualno Isa Mustafa. Prema informacijama iz Prištine, već je skicirana nova kosovska vlada čiju bi okosnicu činio LDK, a u koju bi ušli svi osim Samoopredjeljenja i Thaçi-Veselijevog PDK.

Koronavirus, barem prema dosadašnjim medicinskim iskustvima, neće na trudnice, ali prema koliko sinoć potvrđenoj političkoj praksi kidiše na premijerske fotelje. Ko ne vjeruje neka pita Albina Kurtija kome je vojevanje trajalo 51 dan, tačno onoliko koliko Amerika sa Kosovom ima država.

Kurti se pak zaneo previše vjerujući u simbole, pa je probao nemoguće i majicom sa likom Če Gevare krenuo na Richarda Grenella. Ne ide to tako, ne može se kašikom na bager. Nisu mu pomogli ni vapaji, molbe ili kako to već nazvati znanih i neznanih evropskih zvaničnika i činovnika koji se juče i prekjuče utrkivaše da kažu i pokažu kako Kurti i Mustafa ne treba da se svađaju dok traje pošast zvana korona.

Već dvije premijerske glave padoše zbog taksi. Pa ko ne nauči na Haradinajevim greškama, nauči na svojim. Ma koliko se samo dan prije izglasavanja nepoverenja srdačno ispričao sa Angelom Merkel.

Takse moraju pasti, rekao je Richard Grenell. Misleći da ne mora dvaput da ponavlja.

I pašće, ako ne prije, onda za najviše mjesec dana (15 + 10+...), dok se oformi tehnička vlada. I potpisaće, ako je vjerovati poličkoj čaršiji, Kurtijev “neposlušni ministar” Agim Veliu, a možda i lično Isa Mustafa. Naime, prema informacijama iz Prištine, već je skicirana nova kosovska vlada čiju bi okosnicu činio LDK, a u koju bi ušli svi osim Samoopredjeljenja i Veselijevog PDK.

Jasno je zašto Samoopredjeljenje neće biti unutra, a za poznavaoce prilika u Prištini još je jasnije zašto u njoj neće biti ni bivše Thaçijeve stranke. Bilo bi, naime, suviše da aktuelni predsjednik Kosova poslije izbacivanja Kurtija iz sedla dobije baš toliku nadmoć u izvršnoj vlasti pa će kontrolu vlade da obavlja na neformalan način.

Procedura svakako mora biti ispoštovana, Thaçi će ponuditi mandat Samoopredjeljenju kao partiji sa najviše osvojenih glasova, ali će Kurti i za manje od 15 dana koliko ima rok znati da nema većinu, pa će onda predsjednik Kosova moći da ponudi mandat bilo kojoj drugoj partiji koja većinu može da napravi. Tu većinu, pored ostalih, činiće najvjerovatnije i Srpska lista. (28 Mustafa, 13 Haradinaj, 10 Srpska lista, 6 Limaj i Pacolli i 10 nesrpske manjine).

Haradinaj djeluje nezgrapno ali brzo uči, pa je shvatio da mu je bolje da bude u vladi, nego u Hagu, a i neće morati da objašnjava zašto je ukinuo sopstvene takse, jer će to potpisati neko drugi. U gomili se manje vidi.

Dvojac Thaçi-Veseli će imati dio kolača u nekoj vrsti nepotpisane podrške najvažnijim novovladinim zakonima sa svojih 24 poslanika, a ojačaće i svoju (pregovaračku) predsjedničku poziciju jer je sa Mustafom lakše kohabitirati, ne zbog toga što je Kurti teži pregovarač, već i zbog toga što predsjednik LDK sad nema veliki manevarski prostor, jer ne može svako malo da mijenja strane.

Treba li napomenuti da tako pregrupisavanje hoće i Amerika, a što se tiče zvaničnog Beograda njemu je čini se pozicija najlagodnija i sve vrijeme gleda političku terevenku u Prištini bez mnogo uplatanja oko toga ko će da ukine taksu i sedne za pregovarački sto.

Raspolagati tuđom mukom, što reče pjesnik Štulić, nije mala zajebancija, pa ne treba seiriti nad trenutnom političkom sudbinom Albina Kurtija. Trenutnom, jer je politika čudna rabota. Zmija ga je ujela, ali on sigurno neće odustati od toga da je udari po glavi.

Ono što Kurtiju dodatno ne ide na ruku je sastav njegove stranke u aktuelnoj Skupštini, gdje je ostao bez najjačih stranačkih ljudi, jer ih je sve stavio u vladu pa više ne mogu da budu poslanici. Ali potencijalno može opet pojedinačno da bude najjači na nekim sljedećim izborima, na koje će se ipak sačekati zbog epidemije u punom jeku.  Do tada predsjednik Samoopredjeljenja može da razmišlja o svom koalicionom potencijalu koji je veoma tanak, jer je zaratio sa svima sa kojima je mogao. Birači, zna se, ne vole da glasaju za one koji imaju najviše poslanika, a nisu vlast.

Izvor: Kosovo Online