Kosovo bez vlade u vrijeme pandemije

Sa 82 glasa za, 32 protiv i 1 suzdržanim, Skupština Kosova je u srijedu izglasala nepovjerenje Vladi Albina Kurtija.

U sali je bilo 117 zastupnika.
Glasanju je prethodila žestoka rasprava u Skupštini, koja je započela malo prije 12 sati i trajala cijeli dan, sve do nešto prije ponoći.
Nepovjerenje vladi dolazi u trenutku kada se Kosovo, kao i sve ostale zemlje svijeta, suočava s pandemijom koronavirusa koja je izazvala blokadu i vanrednu situaciju.

Nakon nepunih dva mjeseca od formiranja, u Skupštini Kosova izglasano je nepovjerenje vladi Albina Kurtija, na zahtjev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (LDK).

Glasanje je uslijedilo nakon cjelodnevne rasprave koja se vodila uglavnom između poslanika vladajućih partija, pokreta Samoopredjeljenje i LDK.

I pored poziva pokreta Samoopredjeljenja da se ne ruši Vlada u trenutku kada se Kosovo suočava sa korona virusom, 82 poslanika glasalo je za, 32 protiv a jedan glas je bio uzdržan.

Predsjednica Skupštine Vjosa Osmani, inače iz redova LDK, izjasnila se protiv prijedloga njene partije.

Sjednicu je inicirao koalicioni partner Albina Kurtija, LDK, uz obrazloženje da među njima nema saradnje koje bi trebalo da bude. Odnosi među njima su posebno pogoršani kada je Kurti smjenio prošle nedjelje njihovog ministra policije Agima Veliua, jer je podržao prijedlog predsjednika Kosova Hashima Thaçija o uvođenju vanrednog stanja zbog korona virusa, čime se Kurti protivi smatrajući da njegova vlada drži situaciju pod kontrolom.

U slučaju vanrednog stanja, Nacionalni savjet bezbjednosti na čelu sa Thaçijem preuzima izvršne funkcije u upravljanju situacijom. Kurti je tu ideju Thaçija nazvao "pokušajem puča".

U završnom obraćanju, Kurti je rekao da je u odnosima sa LDK imao jedan problem - to što centar odlučivanja te partije nije u Prištini, već u mjestima odakle dolaze predsjednik LDK Isa Mustafa i bivši ministar unutrašnjih poslova Agim Veliu, aludirajući da oni odlučuju o svemu, a ne partija. Kurti je smjenio Veliua prošle nedjelje, a to je bio okidač za privođenju kraja njihove zajedničke vladavine.

On se takođe osvrnuo i na "tešku komunikaciju" koju je imao sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za pregovore Kosova i Srbije, Richardom Grenellom, koji je tražio od Kurtija "ukidanje takse i tačka", bez uvođenja recipročnih mjera, a sa čime se Kurti nije složio.

Protiv izglasavanja nepovjerenja vladi bila je predsjednica Skupštine Vjosa Osmani iz redova Demokratskog saveza Kosova. Na samom kraju sjednica a prije glasanja, ona je rekla da je njena partija predala jedan takav prijedlog na glasanje u vrijeme kada svijet pati zbog korona virusa, a da Vlada Kosova odlazi u vrijeme kada građani imaju najviše potrebe za njom.

"Ja vjerujem da je vlada između moje partije i pokreta Samoopredjeljenje bila sposobna da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije i to je dokazala tokom ovih dana. Prema tome ne mogu da se složim sa prijedlogom za glasanje nepovjerenja vladi, jer smatram da bismo time zapostavili građane koji su glasali za promjene", kazala je Osmani, koja je inače bila kandidatkinja za premijerku Kosova ispred LDK na izborima 6. oktobra. Ona je dodala da je protiv bilo kakve vlade sa opozicionim partijama Demokratskom partijom Kosova, Alijansom za budućnost Kosova ili Inicijativom.