Nesaglasnost VV i LDK se nastavlja

Nesaglasnost pokreta Samoopredjeljenje i LDK u vezi sa taksama na srpske proizvode se nastavlja, piše portal Zeri.

Premijer Albin Kurti, naime, smatra da sa ukidanjam takse ne treba žuriti, dok je LDK tražila da se ta mjera ukine što je prije moguće.

Zeri piše da bi ovo neslaganje dveju stranaka na vlasti, sudeći prema mišljenju eksperata, moglo da ih košta kratkoročnog ostanka na vlasti.

S druge strane, piše portal, SAD se i dalje protive Kurtijevoj ideji o reciprocitetu, dok on smatra da je ta mjera u skladu sa međunorodnim odnosima i Ustavom Kosova.

Eksperti sve to vide kao problem, navodi Zeri.

State department saopštio je ranije da američki državni sekretar Mike Pompeo očekuje da će Kosovo ukinuti takse na srpske proizvode, što je, kako je naveo, neophodan korak ka oživljavanju dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Kako je saopštila portpalorka State departmenta Morgan Ortagus, Pompeo je to rekao u razgovoru sa predsjednikom Hashimom Thaçijem u Vašingtonu.

Pompeo je ukazao da bi ukidanje takse na srpske proizvode imalo ekonomske i druge koristi za građane, kako je naveo, "obeju zemalja".

Gazeta express objavila je juče pozivajući se na neimenovane američke izvore da će specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Richard Grenell čekati do kraja sedmice da vlada Kosova ukine takse na srpske proizvode.

A ako se to, kako su naveli, ne dogodi, stvari bi, kažu, mogle da eskaliraju, kao i da poslije toga u odnosima Prištine i SAD više ništa neće biti isto.