Poslanik Demokratskog saveza Kosova

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Arban Abrashi rekao je da sporazum između Kosova i Srbije treba postići što prije, jer odlaganje ovog procesa odgovara Srbiji, prenosi Gazeta Express.

"Ja sam jedan od najvećih zagovornika postizanja sporazuma između Kosova i Srbije što je prije moguće. Odugovlačenje sporazuma koji na kraju donosi priznanje Kosova od strane Srbije najviše bi odgovaralo Srbiji i ona bi učinila sve da ga odloži", rekao je Abrashi.

Dodao je da je Srbija našla mnogo razloga, često besmislenih, da napusti dijalog, ali i da je Kosovo doprinelo takvom ponašanju Srbije.

"Vrijeme ne radi za nas. Da smo mnogo ranije postigli sporazum sa Srbijom, bolje bismo postupili. Svako kašnjenje dovodi nas u gori položaj. Položaj i imidž Kosova je otežan u EU, dok je imidž Srbije poboljšan", rekao je Abrashi.

Prema njegovim riječima, Kosovo mora što prije da se vrati pregovorima sa Srbijom i da iskoristi, kako je rekao "američku ofanzivu koju smo vidjeli posljednjih dana da postignemo konačni sporazum sa Srbijom i donesemo srpsko priznanje Kosovu".

Govoreći o zahtjevu specijalnog izaslanika američkog predsjednika za dijalog između Kosova i Srbije Richarda Grennela da se ukinu takse, Abrashi je rekao da bi već danas ukinuo taksu prije nego što bi Grennel napustio Kosovo i krenuo za Beograd.

"Taksa koju je pomenuo ambasador Richard Grennel i prestanak prakse lošeg susjedstva od strane Srbije, uključujući blokadu u Unesku, Interpolu, EU i povlačenje priznanja, dva su njegova zahtjeva, osim što će nas podržavati u dijalogu i ekonomskom razvoju", rekao je Abrashi gostujući u Info magazinu na TV Klan Kosova.

Smatra da je oba uslova lako ispuniti.

"Održani su izbori na Kosovu, efekat takse je proizveden i zaokružen. Cijene su porasle, izvoz je opao. Zbog čega nam je potrebna ta taksa, posebno kada sam američki predsjednik Donald Trump zahtjeva njeno ukidanje", zapitao je Abrashi.

Naglasio je da bi taksu trebalo ukinuti "danas“ prije nego što Grennel krene za Beograd i da bi takva odluka Kosovu i predsjedniku Donaldu Trumpu bila „moćno oružje“ u politici na Balkanu, jer bi sav politički teret na Balkanu pao na ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, predsjednika Aleksandra Vučića i njihovu administraciju koja radi protiv Kosova.

"Ne znam šta im treba ova taksa. Ukinuo bih taksu danas, prije nego što Richard Grennel krene za Srbiju, kako bi potvrdili da radimo svoj posao i da Srbija mora da prestane sa preprekama prema Kosovu i da garantuje dobrosusjedstvo", zaključio je Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express