Svjedočenje sa Kosova

- U nedelju, na dan izbora (6. oktobar), oko 6.45 uveče moj otac je dobio telefonski poziv da nije bio da obavi svoju građansku dužnost i da najhitnije dođe na biralište i glasa za određenu političku opciju. On je to i učinio iz razloga što radi u srpskoj instituciji, zbog bojazni da ne ugrozi svoj posao zato što nije izašao na glasanje. Isto je uradila i majka. -

Ovakvo svedočanstvo za Radio Slobodna Evropa (RSE) o iskustvu svog oca na dan kosovskih izbora dala je osoba čiji identitet je poznat našoj redakciji, a koja nije želela da bude imenovana, iz jedne od kosovskih opština sa srpskom većinom južno od Ibra.
Reči sagovornice RSE dobile su potvrdu i u preliminarnom izveštaju Posmatračke misije Evropske unije (EU EOM) koji je juče predstavljen javnosti u Prištini.

EU misija: Zastrašivanje kandidata koji nisu uz Srpsku listu

Uz pozitivnu ocenu o toku izbora, evropska misija je ocenila da je okruženje u kojem se odvijala kampanja u područjima naseljenim kosovskim Srbima bilo narušeno zastrašivanjem, koje je ciljalo na kandidate i pristalice koji nisu uz Srpsku listu.
"Kampanja u područjima gde su u većini kosovski Srbi bila je obeležena zastrašivanjem kandidata koji nisu bili kandidati Srpske liste i njihove pristalice", navela je šefica Posmatračke misije EU Viola fon Kramon-Taubadel.
"U tim sredinama", rekla je, "partije koje su se takmičile sa Srpskom listom nisu bile u mogućnosti da imaju efektivnu izbornu kampanju delimično i zbog zastrašivanja njihovih kandidata, uključujući i njihove porodice i birače".
"Srpska lista, kao i Vlada Srbije, kontrolisale su te većinski srpske opštine na Kosovu, upućivale građane da glasaju samo za Srpsku listu, a oponenti te liste optuživani su da su antisrbi. Time su ograničena njihova fundamentalna demokratska prava na slobodu govora, okupljanja i predstavljanja, pa je, posledično, izborni proces kad je reč o kosovskim Srbima bio uskraćen za ove međunarodne standarde", rekla je Fon Kramon-Taubadel.

'Javna tajna' o direktivama za glasanje

Među Srbima na Kosovu svi znaju o zastrašivanju onih koji nisu kandidati Srpske liste, koju podržava zvanični Beograd, kao i o podmićivanju građana srpske nacionalnosti da glasaju za tu političku opciju, kaže za RSE Petar Miletić, član Predsedništva opozicionog Pokreta slobodnih građana i bivši poslanik kosovske skupštine iz redova srpske zajednice.
"Nemoguće je da jedna lista u demokratskoj atmosferi i proceduri osvoji više od 95 odsto glasova. To se dešava samo u ozbiljnim diktaturama. Čak i neke današnje diktature u svetu ne mogu sebi da obezbede baš 95 odsto glasova. Dakle, jasno je da se radilo o direktivama, da se radilo negde o pritiscima, negde o podmićivanju, čak ne najviše novcem nego radnim mestima, bilo kakvim prinadležnostima koje država Srbija daje. Svi koji na Kosovu žive to jako dobro znaju da se to tamo dešavalo, ali zato što su podlegli tim pritiscima neće javno o njima da govore", kaže za RSE Petar Miletić.
Istraživanja o tim pritiscima početkom godine radio je i Beogradski centar za bezbednosnu politiku. Istraživačica te nevladine organizacije Isidora Stakić za RSE kaže da upravo zato nije iznenađena ocenama evropske posmatračke misije o pritiscima na Srbe na Kosovu da glasaju za Srpsku listu.
"Istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku koja smo radili u februaru ove godine ukazuju na to da Srbi koji žive na severu Kosova više strahuju od predstavnika srpskih vlasti nego od Albanaca, odnosno, da su pod većim pritiscima od strane Srpske liste, koja je pod kontrolom Vlade Srbije. Opšti utisak koji smo mi stekli na osnovu razgovora sa ljudima na severa Kosova jeste da u suštini ne postoji toliki etnički problem na Kosovu koliki je problem pritisak Srpske liste", kaže Isidora Stakić.
Ona dodaje da su ti pritisci vrlo često skriveni, a mnogi se mogu opisati kao pretnje gubitkom posla i pritisci druge vrste koji se ne mogu tako lako identifikovati kao otvorene pretnje.
"A sada, pred izbore, svi smo videli da su birači dobijali poruke preko MTS-a (mobilni operater), koji je u vlasništvu države Srbije. U tim porukama pisalo je - Srbija zove, izađi na izbore i glasaj za Srpsku listu", podseća Stakić.

Srpska lista bez komentara

Čelnici Srpske liste nisu se do sada oglasili na poziv RSE da reaguju na ocene o zastrašivanjima i pritiscima na građane srpske nacionalnosti na Kosovu da glasaju za Srpsku listu.
Apsolutni pobednik kosovskih prevremenih parlamentarnih izbora u srpskim sredinama je Srpska lista, koja je po izjavi njenog predsednika Gorana Rakića osvojila više od 98 odsto glasova u opštinama sa srpskom većinom.
Srpska lista koja deluje uz podršku Beograda i do sada je bila na vlasti u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu.