Udruženi protiv izgradnje mini hidrocentrale

Regionalna istražna jedinica Policije Kosova iz Uroševca je jučer u selu Donja Bitinja kod Štrpca izvršila pretres i privela dvojicu muškaraca – Srbina i Albanca, pod sumnjom da su zapalili dva bagera kojima su vršeni radovi na izgradnji mini hidrocentrale u ovom mjestu. Vijest je kasno večeras za KoSSev potvrdio komandir policijske stanice u Štrpcu, Dragan Ivanović. Međutim, brat uhapšenog Srbina tvrdi da je umjesto njegovog srednjeg brata, čije se ime nalazilo na nalogu za privođenje, uhapšen najmlađi brat, koji pri tom boluje od dječje paralize.

U selu Donja Bitinja već neko vrijeme izvode se radovi na izgradnji mini hidrocentrale kojoj se mnogobrojni mještani ovog, ali i susjednog sela protive, te redovno organizuju proteste. U tom protestu zajedno učestvuju stanovnici i srpske i albanske nacionalnosti.

Ivanović je sinoć u izjavi za KoSSev rekao da su u posljednjih nekoliko mjeseci zapaljena dva bagera kojima su izvođeni radovi.

Pripadnici Policije Kosova priveli su dvojicu muškaraca iz Donje Bitinje, upravo na osnovu sumnje, kako je dalje rekao, da su oni navodno podmetnuli požar, kao i zbog navodnih "prijetnji prema nekim licima".

Tokom akcije je izvršen pretres kuća u kojima žive osumnjičeni, a njima je određen i četrdesetosmočasovni pritvor.

Akciju je, inače, sprovela regionalna istražna jedinica, zbog toga što je u pitanju "velika vrijednost pričinjene štete", objasnio je Ivanović.

Ranije jučer, hapšenje je potvrdio i Zoran Stanković, koji se portalu Kossev predstavio kao brat jednog od privedenih.

Međutim, on tvrdi da je uhapšena pogrešna osoba.

"Na nalogu je stajalo ime mog srednjeg brata A.S. a oni su priveli mog najmlađeg brata koji od djetinjstva još boluje od dječje paralize“, u telefonskom razgovoru rekao je, kako se predstavio – Zoran Stanković.

Štaviše, prema njegovim riječima, u toku hapšenja njegovog brata, došlo je navodno do prekomjerne upotrebe sile, kada je, kako svjedoči, tokom pretresa kuće, jedan od pripadnika specijalne jedinice kundakom navodno udario po ruci njegovu majku. U trenutku kada su sa njim razgovarali telefonom, potvrdio je da su bili na putu ka ljekaru.

Ovaj potez policije ocjenio je kao "čisto zastrašivanje".

Međutim, komandir Dragan Ivanović, sinoć nije imao druge detalje o samoj akciji, naglasivši da se nalazi na godišnjem odmoru.

Portparol policije u Prištini Baki Kelani se nije javljao na više poziva redakcije Kossev, a u međuvremenu se redakcija obratila Policiji Kosova i pisanim putem.