Opštra reakcija na izjave igumana Save Janjića

Predsjedništvo Udruženja kosovskih historičara "Ali Hadri", ogranak u Dečanima, oštro reaguje na izjave onoga kojeg nazivaju anti-albanskim sveštenikom - igumanom Savom Janjićem, koji služi u albanskom pravoslavnom manastiru Dečani, manastiru koji su uzurpirali srpski okupatori – od srednjovekovnog perioda. Izjava je sinoć data u Dnevniku informativnog programa Glasa Amerike.

U intervjuu za Glas Amerike, Iguman Janjić, pozivajući se između ostalog na nedavni rat na Kosovu, izjavio je: "Tokom rata manastir je pomagao albanskim građanima".

"To nije tačno i ne odražava stvarnost. Manastir Dečani je tokom oslobodilačkog rata na Kosovu igrao negativnu ulogu i izveo antialbanske akcije. Podsjećamo igumana Janjića da su još uvijek sveže u našem sjećanju crkvene službe u kojima su najviši poglavari manastira Visoki Dečani u ovom hramu okadili i poprskali svetom vodicom stotine srpskih paravojnih snaga koji su nakon toga počinili najteža krivična djela nad Albancima iz Dečana i okoline, ali i šire", piše u reakciji.

Takođe je izjavio: "Manastir Visoki Dečani pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi". Neistina je da manastir Dečani pripada srpskoj crkvi, već je manastir Dečani vjerski hram pravoslavnih Albanaca, koji je obnovljen na temeljima ilirsko-dardanijskog hrama, a manastir je sagradio Fra Vita Kuçi na zemlji Hake Kuçija iz Dečana.

"Ovaj hram Albanaca zauzimaju srpski okupatori na čelu sa Stefanom Urošem III, Milutinovim sinom i ocem Stefana Dušana. U odnosima iz XVII vijeka, fra Kurbin, rimski papa, ne samo da opisuje manastir Dečani, on ističe da je u manastiru Dečani sreo albanske sveštenike", piše u reakciji.

Između ostalog iguman Janjić je naglasio da: "Imamo kosovske dokumente, poštujemo kosovske zakone". Potpuna drskost se vidi u ovim javnim izjavama, jer iguman Janjić ne poznaje i ne poštuje zakone Kosova, jer da je prihvatio novu realnost na Kosovu, našu državu bi nazivao Republikom Kosovo, a ne kao "Kosovo i Metohija".

Rukovodstvo ogranka "Ali Hadri" u Dečanima, poziva igumana Janjića da povuče svoje izjave i izvini se za genocid koji su srpska država i narod počinili nad kosovskim Albancima iz Dečana.

"Takođe, tražimo od Igumana da se povuče od toga da provocira bezbjednosnu situaciju u Dečanima, jer imanja i preduzeća Apiko i Iliria ne pripadaju manastiru Dečani, već imanja pripadaju ovim preduzećima i opštini Dečani. Podsjećamo Savu i njegove podređene da nema Albanaca koji će preneti imovinu i preduzeća "Apiko" i "Ilirija" u vlasništvo manastira Dečani, jer je za nas odluka Ustavnog suda Republike Kosovo iz 2016. godine, neprihvatljiva i nesprovodiva zato što ovaj dokument legitimiše odluke iz Miloševićevog vremena nasilnih mjera", kažu historičari.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, govorio je prethodno za Glas Amerike, sekciju na albanskom jeziku o obavezi da se kao konačna sprovede odluka Ustavnog suda Kosova o vraćanju 24 ha uzurpirane zemlje ovom manastiru. Takođe govorio je o tome kako vidi ulogu svoje crkve i manastira i sopstvenu ulogu u mirnom suživotu sa svojim albanskim komšijama. Nasuprot njemu, sa tim se u istom programu nisu složili gradonačelnik Dečana, Bashkim Ramosaj i predsjednik udruženja Ali Hadri iz Dečana Shkodran Imeraj.

Nije prvi put da se ovo udruženje oglašava teškim riječima na račun manastira i bratije, posebno arhimandrita Save Janjića, čak i kada međunarodni predstavnici u javnost izađu sa podrškom manastiru. Pored optužbi, pretili su ultimatumima, protestima i blokadom puteva.

Manastir Dečani nije jedini objekat SPC koji se trenutno proglašava albanskom naslijeđem. Već dva mjeseca se razmjenjuju oštre optužbe zbog najpre neautorizovanih radova na ostacima saborne crkve novobrdskih i gračaničkih episkopa i predstavljanje ovog lokaliteta kao katoličkog nasleđa, a potom i zbog održavanja katoličke mise na istoj lokaciji.

Zbog svega ovoga, ministar kulture, Vlаdаn Vukosаvljević pisao je Vatikanu što je informacija koja je izazvala oštru reakciju zamjenika premijera u ostavci, Envera Hoxhaja.

"Crkve, džamije, drugi objekti kulturnog, historijskog i vjerskog nasleđa Kosova pripadaju Kosovu i njegovim građanima! Politizacija kulture, nauke, istorije danas je smiješna i apsurdna igra koju Srbija igra! Kosovo je gotova činjenica", tvrdi Hoxhaj.

Izvor: Koha / Kossev