Od tih razgovora nema ništa do kraja godine

Ostavka premijera Kosova Ramusha Haradinaja neće uticati na tok i ishod razgovora sa Srbijom, a inače od tih razgovora nema ništa do kraja godine, a dotle, mnogo će se toga desiti i promjeniti, ne samo na Kosovu već i u Srbiji, ocjenio je politički analitičar iz Prištine Azem Vllasi.

Vllasi je ocjenio da ostavka Haradinaja nije dobra, ali je bila nužna. Na pitanje koliko će to uticati na političku situaciju na Kosovu, ali i regionu, Vllasi je rekao da će na Kosovu sada cijela politička i stranačka aktivnost i pažnja okrenuti vanrednim izborima do kojih bi logično trebalo doći.

"A postoji i mogućnost da dođe do neke rekonstrukcije Vlade sa izborom novog premijera do redovnih izbora što bi opet odvratilo pažnju političke javnosti jer ni to nije lak posao. Zahtjevalo bi to novo prestrojavanje u vladajućoj koaliciji", oenio je Vllasi, prenosi portal Vijesti. ba.

"Pozvan je da daje iskaz pred tužiteljstvom kao osumnjičeni a ne kao svjedok. On je sam dobro objasnio da nije u redu da u takvom svojstvu daje iskaz kao premijer već kao građanin. To ne znači niti da će biti optužen, a time niti da će mu biti suđeno", rekao je Vllasi.

Ostaje da se vidi šta će dalje biti, ali to nije njegov politički kraj, smatra on.

"On je već prošao procedure Haškog tribunala i odatle izašao slobodan. Malo ko vjeruje da protiv njega ima nekih novih dokaza koji u toj proceduri nisu bili poznati. Zato ova epizoda može njemu doneti nove političke poene", kaže je Vllasi.

"Budućnost Kosova ne ovisi od ovakvih situacija niti od osobne sudbine bilo kojega pojedinca", kaže Vllasi i dodaje: "Neće ovo uticati ni na tok i ishod razgovora sa Srbijom. Inače od tih razgovora nema ništa do kraja ove godine. A dotle, mnogo će se toga desiti i promjeniti. Ne samo na Kosovu već i u Srbiji", ocjenio je Vllasi.