Premijer Kosova

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da su pozicije Kosova u dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom oslabili dosadašnje rukovodstvo i partijski lideri. On je naveo da se očekuje da će sastanak, o kom su se dogovorili njemačka kancelarka i francuski predsjednik, održati u Parizu u septembru. Dodao je i da ga je pozvao Macronov savjetnik.

On je za televiziju KTV rekao da "izjave lidera političkih stranaka, njihove pozicije, čak i različite od onih u javnosti i na zatvorenim sastancima", čine da Kosovo "izgleda inferiorno u odnosu na Srbiju".

Prema njegovom mišljenju, "Srbija čini sve da oslabi Kosovo, dok i lokalni kosovski lideri to isto čine sa svoje strane".

Haradinaj je rekao da treba zajednička izjava kosovskih lidera da nema ukidanja takse prije nego što bude priznata nezavisnost Kosova.

"Ako to uradimo, uvjeravam vas da dobijamo priznanje. Dobijamo uslov za priznanje od Srbije. Neće biti zamrznutog sukoba čitavog života ili bilo kakvog mogućeg rata", kazao je on.

Premijer kaže da je odlukom o uvođenju takse zaustavio podjelu Kosova, ali da neće nastaviti dijalog bez političkog konsenzusa.

Odgovarajući na optužbe da izbjegava da ostvaruje ustavne obaveze da vodi dijalog, Haradinaj kaže da dijalog nikada neće voditi samo on i da to treba raditi zajedno sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

"Odbio sam da učestvujem u dijalogu o podjeli, Mogherinijev dijalog i ja sam to zaista uspio", rekao je on i dodao da je obaveza parlamentarnih političkih stranaka da postignu konsenzus.

Premijer je potvrdio da će u septembru biti održan sastanak u Parizu kako su se u Berlinu dogovorili Angela Merkel i Emmanuel Macron.

"Očekuje se da će se to dogoditi u septembru. Pozvao me je savjetnik predsjednika Macrona", rekao je Haradinaj.