Samo političko rješenje

Očigledno je da ovo može da se riješi samo politički, a to znači kroz postojeći dijalog“, kaže za DW Miroslav Lajčak, posrednik Evropske unije u dijalogu Srbije i Kosova.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ocijenio je da su događaji na sjeveru Kosova apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, ističući da je moguće samo političko rješenje, kroz postojeći dijalog, prenosi Deutsche Welle.

Kosovo i Srbija međusobno se optužuju da podstiču tenzije na severu Kosova. Šta je u stvari razlog za tu eskalaciju?

Razlog je duboko nepoverenje između dve zajednice, većinske albanske i manjinske srpske. Kao drugo, Srbi su se povukli iz kosovskih institucija. U četiri opštine održani su izbori, a izlaznost je bila 3,4 odsto. Dakle, ovi novoizabrani gradonačelnici jesu ispunili zakonske kriterijume, ali kada govorimo o legitimnosti ili reprezentativnosti, onda naravno da tu postoji veliki znak pitanja. Onda su prošlog petka, kada je Vlada Kosova odlučila da te gradonačelnike uvede u zgrade opština u oblastima naseljenim Srbima, Srbi pokušali to da blokiraju. I to je situacija koju imamo do danas.

Koliki je ovo što se događa udarac naporima koje činite na terenu s ciljem da se uspostavi mir između dveju strana?

Moram da kažem da je ovo apsolutno nepotrebna i nelogična eskalacija, jer smo posle mnogo, mnogo meseci pregovora postigli dva važna sporazuma, u februaru dogovor o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, a zatim u martu u Ohridu i implementacioni aneks. To znači da imamo put ka normalizaciji, imamo program koji se jasno bavi svim otvorenim pitanjima, počeli smo da implementiramo taj dokument i onda je došlo ovo, što je sasvim nepotrebno, ali nažalost pravi veoma ozbiljne smetnje. Ne možemo imati normalizaciju i eskalaciju u isto vreme. Potrebno je, dakle, deeskalirati, potrebno je vratiti se radu na normalizaciji, na implementaciji dokumenta. Da nemamo dokument, razumeo bih da ljudi veruju da će ovakvim akcijama nešto uspeti. Ali, mi imamo sporazum, što nikada ranije nije bio slučaj, tako da bi zaista trebalo da se vratimo primeni tog sporazuma i normalizaciji.

NATO raspoređuje dodatne snage u regionu. Da li će to pomoći u deeskalaciji sukoba? Jer, kako čujemo od vas, za ovo je potrebno političko rešenje, zar ne? A ono, kako čujemo od Evropske unije, treba da dođe iz Prištine.

Pa očigledno je da ovo može da se reši samo politički, a to znači kroz postojeći dijalog. To je prava platforma. NATO je odigrao veoma važnu ulogu, pre svega, u održavanju mira na terenu. Pa i u ovoj trenutnoj uzavreloj situaciji, jedinice Kfora razdvajale su kosovsku policiju od kosovskih Srba. Nažalost, mnogi od njih su i ranjeni u tom sukobu. Dakle, jačanjem NATO jačaju i garancije da će biti sprečena dalja eskalacija, ali očigledno je da NATO ovo ne može da reši – uz svo moje poštovanje prema NATO. Nije na NATO da ovo rešava, nama treba političko rešenje. I očigledno je da obe strane moraju da odrade svoj deo.

Ovde postoji još jedna dinamika, a to je da su i Rusija i Kina podržale stav Srbije. Šta to znači za odnose Srbije sa Evropskom unijom?

Ja na to gledam kao na izjave koje nemaju stvarni značaj za situaciju na terenu. Situacija na terenu je da imamo dijalog koji vodi Evropska unija, koji je snažno podržan od svih 27 država-članica EU, a veoma snažno podržan i od Sjedinjenih Država. Obe strane su deo ovog dijaloga. Dakle, rekao bih, to su izjave koja zaista nemaju nikakvog uticaja na situaciju na terenu. Ono što nam je zaista potrebno, jeste povratak za pregovarački sto.