Bivši srbijanski premijer

Za Zorana Živkovića, bivšeg premijera Srbije i osnivača "Milleniuma", nestranačke nevladine organizacije osnovane s ciljem razvoja demokracije i uticaja na građane u društvu, nema dvojbe: srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i njegova "podložnost" voljama Vladimira Putina pretvaraju zemlju u kaos, potaknut domaćim nacionalizmom.

Situacija koja, kaže, riskira kompromitiranje ulaska Srbije u Europsku uniju, čak i u uslovima vrlo delikatne situacije u odnosima s Kosovom, piše portal ilfattoquotidiano.it.

“U Srbiji je na vlasti režim Aleksandra Vučića. Parlamentarni izbori su farsa s prijevarama i izbornim zaostacima, vlast je skup Vučićevih apologeta bez karaktera i bez potrebne vještine. Pravosuđe je pod njegovom kontrolom, daleko od toga da je nezavisno, a to se odnosi i na druge državne institucije. Kontrola režima nad medijima je dominantna. Mediji svojim lažima pomažu diktatoru da laže i samim tim obmanjuje građane. Naravno, postoji i dobar dio stanovništva koji u to vjeruje i ima koristi od tih laži. Srbija na ovaj način nikada neće ući u EU. Vučića i njegov režim oni ne žele, iako svaki dan lažu da je Europa dio njihove politike”, rekao je u intervjuu Zoran Živković, prenosi između ostalog Klankosov.tv.

Prema riječima bivšeg srbijanskog premijera, Kosovo je "nažalost" izgubljeno u ratu 1999. godine, ratu koji je Srbija izgubila od NATO-a.

“Taj rat je rođen zbog bolesne i besmislene politike bivšeg srpskog diktatora Slobodana Miloševića. Reakcija svijeta bila je prenaglašena, krvava i katastrofalna za građane Srbije, ali to ne umanjuje krivnju tadašnjeg režima, stoga je, kaže, "Kosovo izgubljeno u ratu i samo novim ratom može stvarno da se vrati u sastav Srbije".

Između ostalog, kaže da bi “taj rat bio novi rat s NATO-om i vjerojatno bismo ga izgubili. Dakle, moramo tražiti mirno rješenje koje je praktično i poštuje i minimalne interese Srbije i njenih građana”.

Jedino rješenje koje garantuje vječni mir između Srba i Albanaca na Kosovu, prema njegovim riječima, jest podjela Kosova "na manji sjeverni dio gdje većinu čine Srbi i južni dio gdje prevladavaju Albanci".

“Naravno, to bi značilo i apsolutnu zaštitu, garantovanu međunarodnim snagama, Srba i srpskih državnih interesa na jugu i Albanaca i njihovih interesa na sjeveru Kosova”, rekao je.

Prema njegovim riječima, Vučić se svojevoljno pretvorio u Putinovu "marionetu".

“Vučić je svojom voljom i odlukom sebe, a time i Srbiju, stavio u ulogu ruske marionete. Uticaj Rusije vidljiv je u mnogim aspektima i odlukama srpskog režima. To se očituje kroz kontrolu medija, zloupotebu državnih institucija i kršenje osnovnih ljudskih prava, ali i kroz vođenje vanjske politike. To vrijedi i za politike koje se provode po pitanju Kosova”, kaže, ali dodaje da je “odnos Rusije prema Ukrajini potpuno suprotan odnosu Srbije prema Kosovu”.

Kaže da Rusija zaslužuje sankcije zbog svoje agresije na Ukrajinu, iako ih, kaže, ne treba uvoditi iste.

Osvrćući se na proruske marševe u Beogradu, bivši srbijanski premijer kaže da je polovica srpskog naroda "zavedena decenijama propagandom o 'bratstvu' Srba i Rusa i tobožnjom pomoći koju je Rusija davala i daje u Srbiju vjekovima."

“Nema pravih dokaza za ovo. Uvijek pitam proruse zašto nemaju ništa rusko kod kuće, zašto ne idu u Rusiju ljeti ili zimi i zašto ne šalju svoju djecu tamo da studiraju, provode se ili liječe kada im treba to. Uprkos svemu, ima i onih koji gledaju na zapad”, izjavio je.

O prijetnjama novim ratom između Srbije i Kosova, te pitanju bespilotnih letjelica u srpskom prostoru za koje su rekli da dolaze s Kosova, Živković kaže da su to samo "kratki operni nastupi" Vučića i njegov pokušaj da "uvjeri građane Srbije" da smo ugroženi“.

“To je još jedan Vučićev operativni performans kojim pokušava uvjeriti građane Srbije da smo ugroženi, ali da će nas on zaštititi i spasiti od svakog zla. Neće biti rata, on zna da bi to bio oružani sukob, ne protiv kosovskih Albanaca nego protiv NATO-a, a tu je gubitak neizbježan”, naglasio je Živković, prenosi Klankosova.tv.

Povodom odluke Srba da istupe iz kosovskih institucija, Živković je rekao da je i to još jedan dokaz "Vučićevih laži".

“Ovo je još jedan dokaz laži Aleksandra Vučića. Decenijama govori kako ne priznaje nezavisnost Kosova, ali članovi njegove stranke prisutni su u službenim institucijama Kosova. Oni su do jučer bili ministri i zamjenici, a bili su i na mnogim drugim državnim dužnostima. Napuštanje ovih institucija je propagandni potez koji treba dokazati što je bajka o 'domoljublju' Vučića i njegovih talaca. To neće donijeti ništa dobro ni Srbiji ni Srbima na Kosovu”, izjavio je, između ostalog, bivši premijer Srbije Zoran Živković.

Na kraju intervjua postavljeno mu je i pitanje o stanju albanske manjine u Preševu. Rekao je da "albanska manjina u Srbiji ima mnogo povoljniji status i položaj od srpske na području Kosova".

"To se odnosi i na druge manjine u zemlji i zahvaljujući suđenjima koja su se dogodila nakon Drugog svjetskog rata, njihov status nije riješen na savršen način", naglasio je Živković.