Priznanje Kosova neminovnost

Hrvatski ministar za Evropu i spoljne poslove Gordan Grlić Radman istakao je da će za dijalog Kosova i Srbije naredni mjeseci biti odlučujući za postizanje dogovora, i dodao da je priznanje Kosova od strane Srbije neminovnost, prenosi Albanian post.

Grlić Radman je naglasio da svako rješenje mora doprineti regionalnoj stabilnosti.

"Očekujemo da će dijalog rezultirati pravno obavezujućim sveobuhvatnim sporazumom koji bi normalizovao odnose između Kosova i Srbije. Podržavamo rješenja koja bi doprinela sveukupnoj stabilnosti i prosperitetu u regionu i koja bi dovela do međusobnog priznavanja. Naš stav je da dijalog Kosova i Srbije nema veze sa statusom Kosova, već sa normalizacijom odnosa dvije zemlje", rekao je on za Albanian post.

Grlić Radman je naglasio da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, i dodao da se svi sporazumi postignuti u Briselu moraju sprovesti, uključujući i Zajdenicu srpskih opština.

"Svi dogovori postignuti u Briselu moraju se poštovati. Međutim, ZSO mora biti u skladu sa Ustavom Kosova i ne sme imati ovlašćenja koja ugrožavaju suverenitet i funkcionalnost Kosova", naveo je Grlić Radman.

Grlić Radman strahuje od tenzija na sjeveru Kosova i dodaje da treća strana pokušava da proširi svoj uticaj na Balkanu.

"Nema sumnje da je jugoistočna Evropa izložena uticajima trećih zemalja, kao što smo nedavno videli sajber napad na Albaniju. Zbog toga je saradnja EU i NATO izuzetno važna u okolnostima u kojima se nalazimo. Zbog toga posebno pozdravljam izjave koje je nedavno dao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg da je Kfor spreman da održava red i mir na Kosovu", poručio je on.

Ministar Evrope i spoljnih poslova Hrvatske istakao je da postoje dva razloga zbog kojih inicijativa "Otvoreni Balkan" nije potrebna, nedostatak mehanizama za sprovođenje i dupliranje onih koje je već predviđao Berlinski proces.

"Jačanje opšte stabilnosti na Zapadnom Balkanu je strateški interes Hrvatske. Posebnu pažnju treba posvetiti izazovima koji postaju veoma složeni u kontekstu ruske agresije u Ukrajini. Ključni su razvoj i ekonomska integracija regiona i produbljivanje ekonomske saradnje, Berlinski proces doneo je pozitivna kretanja u ovom pravcu", kazao je on.

Dodao je da Hrvatska podržava sve mehanizme regionalne saradnje kao suštinsku komponentu za evropsku integraciju Zapadnog Balkana.

"Ali inicijativa 'Otvoreni Balkan' ne nudi rješenje za operativnu implementaciju i duplira postojeće napore u okviru Berlinskog procesa", istakao je on.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske dodao je da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije dozvoljeno da uđe u Hrvatsku i posjeti Jasenovac, jer, kako je istakao, nije zvanično obavjestio hrvatsku vlast o dolasku.

"Moramo unapred da znamo dnevni red, zvanično vreme i prirodu posjete", izjavio je Grlić Radman.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post