Nismo protiv restauracije kuća, ali...

Ambasador Njemačke na Kosovu, Jorn Rohde, rekao je da nisu protiv restauracije kuće Xhafera Deve u Mitrovici. Rohde, koji je zabrinuto reagovao nakon vijesti o restauraciji ove kuće, kaže da nemaju problem sa restauracijom istorijskih kuća, već sa likom Xhafera Deve, za kojeg sa uvjerenjem kaže da je bio nacistički kolaboracionista koji je bio u sastavu zloglasne divizije „Skenderbeg”.

„Ovo je pogrešna procjena. Nemamo ništa protiv renoviranja istorijskih kuća. U Njemačkoj… Mi smo se bunili kada je pomenuta kuća Xhafera Deve. Treba da se prizna procena ličnosti Xhafera Deve. On je bio kolaboracionista i protagonista SS Divizije ‘Skenderbeg’. Naravno to može da se izdvoji i da se kaže renoviramo tu kuću Xhafera Deve u Mitrovici. Čak se može reći da je tu živeo Xhafer Deva, ili da su u njoj živjeli njegovi roditelji. U Njemačkoj se renoviraju hiljade kuća koje imaju mračnu prošlost. Ali…“.

„Problem je u tome da ako bi se u Njemačkoj reklo renoviraće se kuća Adolfa Hitlera… Odlično. Nemajući procjenu o osobi i upravo osoba treba da se procjeni. Mora se reći – kuća će se renovirati, ali Xhafer Deva je bio jedna vrlo kontraverzna ličnost“, izjavio je on u intervjuu za Klan Kosova.

Njemački ambasador je rekao da treba pitati kosovske institucije da li će se na kući Xhafera Deve nastaviti sa radovima, koji su već obustavljeni.

Rohde navodi da ranije nije poznavao kontroverznu ličnost Xhafera Deve i da je o njemu obavješten nedavno.

„Ono što smo rekli jeste da se to pitanje ne može neutralisati: ‘Vrlo lijepo, kuća Xhafera Deve se renovira.’ To zvuči kao da je bio veliki čovjek. Nisam ranije poznavao lik Xhafera Deve i pošto mi je ovo privuklo pažnju, malo sam se informisao“.

Čak kaže da je pročitao knjige i izvještaj njemačkih vojnih snaga u Albaniji koji navodi da zloglasna divizija „Skenderbeg“ ne bi bila formirana bez Xhafera Deve.

„Ovdje imam tri knjige o njemačkoj okupaciji u Albaniji: ‘Albanija u ratu’, ‘Albanische Muslime in der Waffen-SS’,… u svima je obrađena ličnost Xhafera Deve. Ovdje imam završni izvještaj njemačkih vojnih snaga u Albaniji. Iskreno rečeno: Nijemci su bili loši momci. Počeli smo Drugi svjetski rat i svuda (njemačka vojska) je koristila lokalne snage da ih angažuje. U ovom izvještaju njemačkih vojnih snaga za Xhafera Devu piše: ‘…protiv tih ličnosti, mi kod Kosovara imamo Xhafera Devu, stuba njemačke politike'“.

„Da, ovo je njemački dokument i ovdje imamo švicarske istoričare, albanske istoričare, američke istoričare, koji takođe pišu da on,… bez njega, ne bi bila formirana SS divizija ‘Skenderbeg’. Bio je jedan od vodećih regruta. Bio je i saradnik njemačke obavještajne službe“.

Njemački ambasador se protivi istoričarima sa Kosova i Albanije i porodici Xhafera Deve koji kažu da on nije bio saradnik nacista i da je spasavao Jevreje.

„Onda, u ovim knjigama postoje poglavlja o istoriji Jevreja. Došlo je do istrebljenja Jevreja u svim oblastima pod njemačkom okupacijom. Jedino mjesto gdje je tokom njemačke okupacije bilo više Jevreja bila je Albanija. Ali to nije slučaj na Kosovu. Na Kosovu je SS-Skenderbeg divizija istrebljivala Jevreje, a u tome je učestvovao i Xhafer Deva. Tako piše u ovim dokumentima i mogu vam ih dati. Zato što sada ne mogu sve da ih citiram“.

Jorn Rohde kaže da Njemačka nije protiv restauracije stare kuće, ali je kritikovao činjenicu da nema komentara o tome ko je Xhafer Deva.

„Kuća može da se renovira, ali uz jednu klasifikaciju i procjenu ove ličnosti. Na primjer – u ovoj kući je živeo Xhafer Deva, veoma kontroverzna ličnost… i koja se mora tačno opisati sa tamnim stranama,… sa svim stranama. Ali ne da se kaže da je bio divna ličnost ili dozvoliti da se stvori ovaj utisak. Ovo je jednostavno bio problem. Nikada se nisam izjasnio protiv renoviranja kuće, niko se nije izjasnio protiv toga. Kritikovali smo samo to što se ne komentariše ko je ta ličnost. I to mora da se desi“.

Izvor: Klan Kosova/Kossev