Intervju za Independent

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u intervju za današnji britanski Independent da se Zapadni Balkan suočava sa povećanim rizikom od vojnog sukoba zbog situacije u Ukrajini.

Kurti je rekao da ova opasnost dolazi pošto Rusija ima uticaj u Srbiji, te on smatra da bi Rusija, "umjesto da sama otvori novi vojni front, preko Moldavije ili baltičkih država, vjerovatnije iskoristila Srbiju kao ‘posrednika’ i koristila njenu vojsku za širenje na Zapadnom Balkanu".

List dodaje da je na graničnom prijelazu na sjeveru Kosova “prošle jeseni bilo gomilanja trupa, tenkova i borbenih aviona MiG, kao eskalacija zbog spora sa Srbijom oko registarskih tablica vozila”.

Premijer Kurti je ponovio kako Kosovo želi što prije biti dio NATO-a, a i da “insistira na tome da NATO bude mnogo budniji nego što već jeste", prenose Vijesti.ba.

Jer, rekao je on, "u Moskvi je moćan vođa koji sam sebi odsjeca svoje puteve za bjekstvo i deeskalaciju. Da bi obezbjedio svoju političku budućnost, on zato mora da ide naprijed, a ne da traži mir".

Britanski list piše o sličnosti ratova u Bosni i Hercegovini i na Kosovu 1990-ih i sada u Ukrajini, i da to govore i kosovski zvaničnici.

“Ova ruska invazija, ova vojna agresija više nije politička. To je genocid. Uočava se genocidna namjera koja rezultira u logističkim i demografskim aspektima. Kada vidim šta se dešava u Kijevu, čini se da je u pripremi još jedno Sarajevo”, dodao je on.