Mi osjećamo krizu u Evropi zbog eura, ali pošto Kosovo ima relativno zatvorenu ekonomiju i pošto ovdašnja ekonomija nije toliko jaka,  mi ne osjećamo veliki stres povodom evropske krize na ovom području, kazao je Suat Albayrak, direktor Nacionalne komercijalne banke (BTK) u Prištini.

Kako i da li već osjecate uznemirenost i imate li problema sa vašim klijentima?

Mogu reći da većina naših klijenata sarađuje sa zemljama u kojima globalna kriza nije toliko izražena. Na primjer Kosovo ima jače ekonomske odnose sa Njemačkom, Švicarskom i zemljama gdje nije direktno zavladala ekonomska kriza. Tako da nemamo velikih i direktnih problema kao rezultat ove krize.

Gospodine Albayrak, ako ipak dođe do raspada eura da li ste vi u vašoj banci spremni da se suočite sa time i uspješno prevaziđete te probleme?

Ovo je hipotetičko pitanje i pitanje koje nas brine. Ipak, euro nije stvoren preko noći, i ako se ukine, neće se ukinuti preko noći. Biće planova i posljedica a i vrijeme je potrebno. Imamo dovljno vremena da analiziramo najbolji izbor za naše beneficije i našu finansijsku situaciju. Nismo u panici, pratimo razvoj al smatramo da se ništa urgentno neće desiti.

I na kraju gospodine Albayrak koja je vaša poruka vašim klijentima i građanima Kosova. Kako da se ponašaju u narednom periodu. Da kupuju druge valute ili ulazu u nekretnine kako se već to čulo prethodnih dana?

Kosovo ne pozajmljuje ništa od drugih zemalja,već ih finansira. Sa druge strane Kosovo nudi ogromne potencialne investicije. Pokušavam da kažem da Kosovo treba da se smiri što se tiče ovog pitanje i da ga spekulacije ne brinu. Preporučujem da investiraju u svoju zemlju jer im ona nudi dosta mogućnosti i mislim da je bezbjednije nego u bilo kojoj evropskoj zemlji.