Najveći broj Bošnjaka u Novom Pazaru navijao je na košarkaškoj utakmici u subotu za Tursku. "Naravno da sam navijao i ja kada je to činio moj narod. U reprezentaciji Turske ima pet igrača iz Sandžaka".

"Neki su bili cinični, pa rekli "Pobijedio Sandžak Srbiju!" U reprezentaciji Srbije nema nijednog Bošnjaka odavde. To je diskriminacija", prokomentarisao je za srbijanske Novosti glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić događaje od prošlog vikenda.

- Nije to bilo baš puko navijanje za svoje sugrađane, na pazarskim ulicama čule su se parole "Ovo je Turska"!

One jesu upozoravajuće i o tome govorim posljednje tri godine. A svako moje upozorenje se tumači kao "zveckanje prijetnjama". Sada je Beograd odjednom doživio šok. Ali, diskriminatorsko je i iščuđivanje što Bošnjaci navijaju za Tursku kada u Banjaluci svi navijaju za Srbiju protiv BiH. Kada tome dodate brutalno kršenje zakona u odnosu na Bošnjačko nacionalno vijeće i Islamsku zajednicu, diskriminaciju IZ u odnosu na SPC, izbacivanje vjeroučitelja iz škola, dobijate ovo.

- Ima i Bošnjaka koji tvrde da je cio događaj insceniran?

To je manipulacija. Ako neko jeste to organizovao, to su navijačke grupe, i zna se kome su bliske. Vlast nakon ovoga mora ozbiljno da se pozabavi reintegracijom ovog prostora. Državne službe opstruisale su sve moje pokušaje reintegracije, kao što je objedinjavanje IZ. Ako muftija hoće secesiju, šta će mu vezivanje za Vojvodinu i užu Srbiju? Zašto pravi internacionalni univerzitet sa preko 40 posto srpskih studenata?

- Zašto ste pozvali međunarodne posmatrače?

Ako kažu da je muftija glavni problem, neka posmatrači dođu i to utvrde. To je i interes Srbije.

- Mislite li da će Sandžak gorjeti?

Nikada ne treba potcijeniti mali požar, malu bolest i malu mudrost! Da sam htio da palim Srbiju, bilo je prilika u vrijeme bosanskog ili kosovskog rata...

- Zašto tada niste pričali o Srebrenici, a pričate sada?

Tada su bili topovi nad Pazarom. A i želio sam da se Srbija oslobodi Miloševića i postane demokratska. I taman je nešto zaživjelo za vrijeme Đinđića, da bi nakon njegove smrti počelo da se gasi. Đinđić je pitao šta nam treba. Rekao sam - univerzitet i infrastruktura - nisam tražio autonomiju.

- Da li je tačno da imate puno tjelohranitelja, naoružanih dugim cijevima, koji šire strah?
 
Priča o dugim cijevima je neistina. Pitanje mog obezbjeđenja je zamjerka na račun države u kojoj se osjećam nebezbjedno. Mnogima smeta muftija koji usred Srbije priznaje da navija za Tursku.
 
- Šta će streljana na Vašem fakultetu?
 
To je klub koji je samo iznajmio prostorije. Fame oko nje su dokaz koliko se nisko ide da me predstave kao militantnog!

- Ali je danas tražite?

Zato što su ljudska prava i slobode ugroženi. Bošnjaci su jedini evropski narod koji nema svoju državu. To mi izaziva nesigurnost, zbog koje mogu ili da tražim nacionalnu državu - što znači novi rat, i to ne podržavam - ili da tražim dodatne mehanizme. Jedan su eurointegracije, a drugi autonomno uređenje regija u kojima su Bošnjaci većina.

- A Islamska zajednica?

Vještački je stvorena i država mora preduzeti korake da je ugasi. Ako se to ne desi, prorežimske stranke su izgubile na izborima za Bošnjački nacionalni savjet, izgubiće i na narednim lokalnim izborima, i onda ćete imati homogeno bošnjačko biračko tijelo u Sandžaku nasuprot Beogradu.

- Čini se da ste iz vjere previše zakoračili u politiku!

Ako sam zakoračio, na to su me natjerali.

- Da li se osjećate kao građanin Srbije?

Ja sam građanin Srbije bilo to vlasti milo ili ne, i neću se toga odreći. Dok galamim na režim, znači da se borim za ovu državu. Onog trenutka kad prestanem, država me više ne zanima. Sve što radim, radim da popravim stanje.

- Ili da se bolje pozicionirate pred izbore?

Nemam za to razloga. Dobro sam pozicioniran, a ne planiram da se kandidujem. Spreman sam za dijalog sa Beogradom. Bolje da 100 godina razgovaramo, nego da se 100 minuta svađamo.