Almir Saiti: Bio sam jedan od mnogih nezadovoljnih građana, načinom funkcionisanja i vođenja politike prvenstveno bošnjačke zajednice. Iz tog sam se razloga priključio politici i danas, zajedno sa svim članovima NDS-a, pokušavamo da promjenimo način vođenja politike bošnjačke zajednice.

Almir Saiti rođen je 8. maja 1982. godine u Prizrenu. Srednju tehničku školu je završio u Prizrenu, studije nastavlja u Novom Pazaru, a završava u Beogradu na Univerzitetu "Braća Karić" na Fakultetu za trgovinu i bankarstvo “Janićije i Danica Karić”. Diplomirao je decembra 2005. godine  stekavši zvanje - Menadžer računovodstva i revizije.
Trenutno je na magistarskim studijama, smjer računovodstvo i revizija - Analitičar finansiskih izvještaja.
Radio je u Srednjoj ekonomskoj školi "Ymer Prizreni", kao  profesor ekonomskih predmeta u periodu od oktobra 2006. do aprila 2010 godine.
Početkom 2009.  godine osnivanjem Nove Demokratsjke stranke ulazi i političke vode. Od samog osnivanja NDS-a vodi statističku službu u okviru sekretarijata stranke.
Od aprila 2010. godine na osnovu odluke NDS-a imenovan je za funkciju direktora Direktorijata za kulturu, omladinu i sport u Opštini Prizren.

Veoma brzo ste dospjeli na funkciju kojoj se mnogi političari nadaju tokom cijele svoje karijere. Da li je politika vaš životni izbor?

Almir Saiti: Da, dobio sam veliku funkciju, time i veliku odgovornost. Kao srednjoškolac, a kasnije i student, politika nije ono čemu sam ja težio. Nisam volio politiku ili sam bar takav stav imao prema svemu što je imalo veze sa politikom. Politika počinje da me interesuje tek poslije završenog fakulteta, tačnije kad sam nailazio na životne probleme vezane za posao i karijeru, koje nisam mogo da riješim kao običan građanin. Bio sam jedan od mnogih nezadovoljnih građana, načinom funkcionisanja i vođenja politike prvenstveno bošnjačke zajednice. Iz tog sam se razloga priključio politici i danas, zajedno sa svim članovima NDS-a, pokušavamo da promjenimo način vođenja politike bošnjačke zajednice. Koliko ćemo uspjeti u ovoj našoj namjeri ostaje da se vidi. Ne očekujem da ćemo preko noći sve promjeniti i da će sve biti savršeno, ali sam optimista u ovom pogledu i nadam se da ćemo bar malo osjetiti boljitak.

Direktor ste Diretorijata za kulturu, omladinu i sport opštine Prizren. Da li ste prije stupanja na ovu funkciju dovoljno poznavali historiju kulturnih dešavanja u okviru nacionalnih zajednica u Prizrenu. 

Almir Saiti: Moram priznati da prije stupanja na dužnost koju trenutno obavljam nisam bio dobar poznavalac historije Prizrena i zajednica koje žive u njemu. Takođe, nikad nisam ni predpostavljao da ću obavljati jednu ovakvu funkciju koja je vezana za historiju, kulturu i tradiciju Prizrena. S’obzirom da je ovo jedna politička funkcija, ne i profesionalna onda pokušavam da nađem sebe koliko-toliko. A kako vrijeme odmiče dosta toga sam naučio od onog što nisam znao i razjasnio ono što sam tek ponešto znao. Za protekli period od pet mjeseci, od kako sam tu,  naučio sam dosta toga o našoj opštini i našem gradu. Već sam se adaptirao i prihvatio svoj posao onako kako treba i nadam se da ću ubuduće dobro obavljati dužnost koja mi je povjerena.

Koji  su prioritetni trendovi prisutni u finansiranju kulturnih događaja u Prizrenu. Da li su to tradicionalno obilježavanja historijskih datuma ili moderniji trendovi poput filmskog festivala Dokufest-a.

Almir Saiti: Težimo ka tome da više budu zastupljeni moderni trendovi. Razlog tome je  promovisanje Prizrena i u svijetu, a ne samo unutar naše države. Prioriteti prilikom finansiranja su najviše kulturno-sportske manifestacije, manifestacije gdje se promoviše kultura i tradicija naše opštine, kao i manifestacije koje su multinacionalne, gdje su zastupljene sve zajednice naše opštine. Kao primjer, DOKUFEST, gdje je Prizren  po ovoj manifestaciji prepoznatljiv i u svijetu, a ne samo unutar Kosova.

Opišite nam način odlučivanja i rada vezan za finansiranje projekta od strane opštine. Koliko ste vi i u čemu samostalni u odlučivanju?

Almir Saiti: Na osnovu prioriteta i planiranog budžeta za tekuću godinu, direktor sa svojim saradnicima vrši odabir projekta koje treba realizovati za svaki mjesec, prezentira bordu direktora na čijem je čelu i sam gradonačelnik Prizrena i na osnovu te odluke donosi se zaključak da li će se podržati ili ne određeni projekat. Što se tiče samog odlučivanja, mi kao direktorijat samostalno odlučujemo koji projekat treba biti uvršćen kao prioritet i redosled podrške tih projekata. Takođe, kada direktorijat odluči da podrži određeni projekat onda lobira i zalaže se na bordu direktora da taj projekat bude podržan od strane borda direktora, kako bi se na kraju i realizovao.

Postoji li kulturni ili sportski događaj u bošnjačkoj zajednici koji bi obavezno trebalo podržati.

Almir Saiti: Svakako da postoji i u bosnjacko zajednici ono što je tradicionalno. Ja ću istači posebno dva događaja. Prvo što bih pomenuo to je Prvomajska okupljanja, gdje se svakog 1. maja Bošnjaci okupljaju povodom proslave ovog praznika. Ove godine Direktorijat za KOS podržao je ovu manifestaciju i nadam se da će ubuduće ovo prerasti u jednu tradicionalnu manifestaciju koja će biti podržana od opštinskih organa. Takođe, pomenuo bih i tradicionalni turnir u Rečanu koji svake godine poprima karakter regionalnog turnira, svake godine ima podršku iz našeg Direktorijata.

Postoji li svijest da se u bošnjačkoj zajednici kultura podigne na veći nivo. Pored tradiconalne nošnje igara i svadbi osnivanje pozorišta, kulturnog centar, festivali i sl.?

Almir Saiti: Da, imam  informaciju da će se krajem septembra održati festival pod nazivom ”Sarajevo u Prizrenu” na kome će biti organizovane i pozorišne predstave, izložbe slika, koncerti i sl. Ovaj festival će podrzati i direktorijat za kulturu, omladinu i sport. Nadam se da će ovo biti jedan početak u stvaranju svijesti kod naših ljudi da se kultura podigne na jednom većem nivou nego što je to slučaj sada. Takođe, radi se na tome da se izgradi Bošnjački omladinski centar u Prizrenu gdje bi se stvorili uslovi za razna druženja omladine. Planirano je da u okviru tog centra djeluju KUD, sportska društva i ostala kulturno-sportska dešavanja, a sve u cilju podizanja svijesti naše omladine na većem nivou.

Možete li nam nešto reći o vašem položaju u Novoj Demokratskoj Stranci.

Almir Saiti: U NDS-u vodim statističku službu u okviru Sekretarijata stranke. Od samog osnivanja priključio sam se ovoj stranci, dao svoj doprinos prilikom osnivanja, kao i pobjede na lokalnim izborima koji su nedavno održani.

Kako vidite razrješenje krize u funkcionisanju opštinske skupštine?

Almir Saiti: S obzirom da je NDS partija iz reda manjinske zajednice,  ne možemo u tolikoj mjeri da uticemo na razrješenje krize koja je nastala u funkcionisanju Skupštine Prizrena. Ova kriza mora da se riješi na inicijativu vodećih političkih partija našeg grada. NDS kao politički subjekt zastupaće interese zajednice u pronalaženju tog rješenja.