Dr Šefik Bajmak: Na Kosovu itekako postoje uslovi i ogromni potencjal za proizvodnju alternativne energije, pre svega mislim na hidro potencijal i potencijal energije vetra. Imajući u vidu svetske tokove energije, Kyoto proces, odnosno očuvanje životne i radne sredine “zelena energija“ poprima veliki značaj u razvoju energetike.

Dr Šefik Bajmak, rođen je u selu Brodu 1953. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u Prizrenu. 1973. godine upisao je Mašinski fakultet na Univrzitetu u Beogradu. Diplomirao je 1978. godine na grupi za Termotehniku i Termoeenrgetiku na predmetu “Grejanje i klimatizacija” kod prof. dr Branislava Todorovića na temi: Projektovanje postrojenja za klimatizaciju pogona za proizvodnju poliesterskih i polamidnih filamenata”.

Postdiplomske studije (magistarske studije) u trajanju od 4 semestara (dvije godine) završio je u Skoplju na grupi za Termotehniku i Termoenergetiku. Magistrirao je kod prof. dr. Marka Serafimova na temi: “Optimizacija sistema centralizovanog snabdevanja energijom za grejanje i hlađenje urbane sredine sa korišćenjem energije dobijene sagorevanjem komunalnog otpada“.

Poslije uspješno završene magistrature na Mašinskom Fakultetu u Skoplju školske 1988/89 godine prešao je sa radom na Mašinskom fakultetu Univreziteta u Prištini na katedri za Termotehniku i Termoenergetiku u svojstvu asistenta.

1992. godine prijavljuje temu za izradu doktorske disertacije iz oblasti Termotehnike i Termoenergetike pod naslovom: “Analiza efektivnosti i optimizacija toplifikacionih i hladifikacionih sistema sa korišcenjem energije dobijene sagorevanjem tvrdog komunalnog otpada“.

Autor je jednog univerzitetskog udžbenika, jedne monografije, dvije zbirke zadataka za studente Mašinstva i četiri skripte za studente tehničkih fakulteta. Autor je više od 120 stručno-naučnih radova objavljenih u stranim i domačim časopisima i izloženih na kongesima, i preko 100 projekata iz oblasti KGH tehnike. Autor je i četiri studija.

Služi se ruskim i engleskim jezikom. Oženjen je i otac je troje djece.


Autor ste mnogih naučnih radova i publikacija iz oblasti mašinstva i energetike. Koliko vam sredina u kojoj radite pruža dovoljne uslove da prezentujete i realizujete vaše radove?

Dr Šefik Bajmak: Sredina u kojoj radim ne pruža neke uslove za naučno-istraživački rad. Za kvalitetan i uspešan naučno-istraživački rad moram sam da stvaram uslove u smislu finansija, a pored svega toga velika volja i upornost.

Postoje li na Kosovu mogućnosti proizvodnje alternativne energije? U kojoj mjeri to podržava Vlada tj. Ministarstvo Energetike Republike Kosova?

Dr Šefik Bajmak: Na Kosovu itekako postoje uslovi i ogromni potencjal za proizvodnju alternativne energije, pre svega mislim na hidro potencijal i potencijal energije vetra. Imajući u vidu svetske tokove energije, Kyoto proces, odnosno očuvanje životne i radne sredine “zelena energija“ poprima veliki značaj u razvoju energetike. Kosovo ima tu veliku šansu jer ima i potencijal, pogotovao na Šar-planinskom delu. Mislim da Vlada treba da podrži ove izvore energije, ali treba da stvori uslove i stručni i radni tim, da stvori ambijent i osećaj u svojoj sredini za štednjom energije. Sem toga u razvoju alternativnih izvora energije vidi se i brža mogućnost zapošljavanja mladih i stručnih ljudi. Na ovom sam pitanju dosta radio, a imam i nekoliko idejnih projekata.

Više od dvije decenije radite sa studentima, šta se karakteristično mijenja u interesovanju studenata za ovo vrijeme?

Dr Šefik Bajmak: Mislim da interesovanje studenata u posledenje vreme za naukom opada. Razlog tome je što ne vide perspektivu posle završenih studija. Veliki broj studenata studira tek da ne bude na ulici. Fakulteti su postali mesto kratkog zbrinjavanja i okupljanja studenata. Mali broj studenata kvalitetno završi studije, a još mali broj studenata nađe sebi posao.

Koje su razlike u pristupu visokom obrazovanja u regionu i kod nas?

Dr Šefik Bajmak: Razlike osciliraju od mesta do mesta. Zavise od stepena ozbiljnosti fakulteta, studenata i cele zajednice. Mislim da je otvaranje velikog broja fakulteta u regionu postao biznis. Danas imate sijaset fakulteta koji rade bez ikakvih uslova za rad, bez ikakve licence. Završiti fakultet na nekom univerzitetu koji nije licenciran, milsim da je to inetlektualni kriminal.

U kojoj mjeri društvena dešavanja utiču na rad Edukativnog fakultetu na bosanskom jeziku u Prizrenu?

Dr Šefik Bajmak: Društvena dešavanja i te kako mnogo utiču na Edukativni fakultet na bosnskom jeziku u Prizrenu. Mislim da mi i naš milje najiviše utiče na kvalitet i opstanak ovog fakulteta. Suviše smo subjketivni.

Šta bi tebalo promijeniti u sistemu visokog školstva da bi studije na bosanskom jeziku postale kvalitetnije?

Dr Šefik Bajmak: Izbaciti subjektivizam iz naših redova. Okrenuti se kvalitetnom radu, ne samo na fakultetu, već i u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Šta trenutno zaokuplja vašu pažnju?

Dr Šefik Bajmak: Trenutno moju pažnju zaokuplja naučno-istraživački rad i porodica.