Špresa Murati: Čime se to predsjednik rukovodio zaista ne znam. Ovdje nisam u pitanju ja, ovdje je u pitanju odnos Koalicije Vakat – SDA. Koalicija Vakat ima tri poslanika, SDA dva. Logično bi bilo da člana predlaže brojčano jači politički subjekt.


Predsjednik Fatmir Sejdiu imenao je članove Konsultativnog vijeća zajednica. Ispred političkog subjekta Bošnjaka imenovan je kandidat SDA. Šta je uticalo na ovakvu odluku predsjednika?

- Čelnici Koalicije Vakat su uspješnim ocjenili moje dosadašnje angažovanje, jer sam u prošlom mandatu bila imenovana u KVZ te su me predložili da nastavim sa radom. Ispred SDA kandidat je bio Numan Balić.

Dva dana prije konstitutivne sjednice KVZ-a, iz Sekretarijata Vijeća javljeno mi je da sam od strane predsjednika Kosova imenovana. Uredno sam dobila poziv za konstitutivnu sjednicu, a samo dva sata prije početka sjednice dobila i poziv iz Sekretarijata da je došlo do ’’greške Sekretarijata’’ i da će član KVZ-a iz redova poslanika biti Numan Balić. Uz njihovo izvinjenje zbog učinjenog propusta. Nije mi jasno kako je moglo doći do takvog propusta i da budem obavještena neposredno pred sam početak sjednice.

Čime se to predsjednik rukovodio zaista ne znam. Ovdje nisam u pitanju ja, ovdje je u pitanju odnos Koalicije Vakat – SDA. Koalicija Vakat ima tri poslanika, SDA dva. Logično bi bilo da člana predlaže brojčano jači politički subjekt. Predsjednik Kosova je jednostavno odlučio da bošnjačku zajednicu predstavlja Balić.

Poslanička grupa 7+, koju čine tri poslanika bošnjačke, isto toliko turske i jedan iz romske zajednice, nakon toga je reagovala i izašla sa saopštenjem u kojem izražava svoje nezadovoljstvo izborom članova u KVZ-u.

Ko sve čini KVZ?

- Zakonom o zaštiti i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika regulisano je formiranje i sastav KVZ-a koji funkcioniše pri Uredu predsjednika Republike Kosovo. Na osnovu Statuta, KVZ čine predstavnici svih zajednica iz civilnog sektora, poslanici Skupštine Kosova i predstavnici manjinskih zajednica iz Vlade. Bošnjačka zajednica ima tri predstavnika od kojih najmanje jedan može da bude poslanik.

Nevladin sektor ispred bošnjačke zajednice izabrao je dva kandidata, jednog iz Prizrenskog i drugog iz Pećkog regiona koje je predsjednik imenovao za članove KVZ-a. Civilno društvo je neophodnim smatralo da u Vijeću imamo i člana parlamenta. Time bi bila uspostavljena koordinacija između nevladinog sektora, parlamenta i članova Vlade i lakšeg ostvarivanja određenih ciljeva i prioriteta značajnih za zajednicu.

Ostale zajednice nemaju predstavnika iz političkog sektora. Da li je prekršena zakonska odredba?

U prošlom mandatu bilo je i poslanika iz turske i romske zajednice. Nevladin sektor ovih zajednica predložio je kandidate iz svojih redova smatrajući, najverovatnije, da im nije potreban predstavnik iz parlamenta. Bila sam uvjerena da će predsjednik pozvati predstavnike turske i romske partije i zatražiti od njih njihovo misljenje i stav u vezi toga. Naravno, do tih konsultacija nije došlo i predsjednik je imenovao članove samo iz redova civilnog sektora, ne poštujući zakonsku odredbu koja govori da najmanje jedan član zajednice može biti iz redova poslanika.

Da li imate objašnjenje iz Ureda predsjednika?

Ono što je našu parlamentarnu grupu, iz koje smo slučajno svi iz Prizrena, zaintrigiralo je to da nas je predsjednik, zaobišao. Najvjerovatnije je to zbog naše podrške kanditatu za gradonačelnika u Prizrenu, koji je iz redova PDK-a. Zaista najmanje želimo da u to vjerujemo, iako nemamo nikakvog drugog objašnjenja iz Ureda predsjednika Kosova.

DSB podržava inicijativu ukrupnjavanja bošnjačkih političkih subjekata i aktivno učestvuje u pronalaženju modusa. Zašto do toga nije došlo ranije?

DSB je uvijek bila otvorena za razgovore. Tim prije što smo uvijek bili za jedinstvo zajednice, jer Koaliciju Vakat čine tri politička subjekta. Naravno da je previše političkih subjekata na bošnjackoj političkoj sceni i da je nephodno jedinstvo. Osnovna načela DSB-a kao partije sa najdužim dvodecenijskim kontinuiranim radom jesu jedinstvo zajednice, očuvanje našeg identiteta (jezika, običaja, kulture, tradicije…) i prosperiteta. Svima onima kojima su ova načela imperativna mogu biti sa nama kako bi zajedno iznašli modus našeg budućeg organizovanja i djelovanja. Do ove inicijative je moglo i trebalo doći mnogo ranije, ali tu DSB ima najmanju odgovornost, jer je bila protiv svih podjela u bošnjackoj zajednici. To je bio i naš slogan u predizbornoj kampanji.

Prema rezultatima na posljednjim izborimana na bošnjačkoj političkoj sceni je još jedan subjekt, NDS.

Rezultati posljednjih izbora su najbolji pokazatelji da je neophodno jedinstvo u našoj zajednici. Nadam se da će inicijativa o ujedinjenu političkih subjekata oko DSB-a kao vodećeg, dati rezultate jer su u ovim razgovorima učestvovali predstavnici svih političkih subjekata Bošnjaka (ogranak SDA u Prizrenu, BSDAK, BUK i neki od osnivača i bivših čelnika NDS-a) koji djeluju u opštini Prizren. Tu su i istaknuti intelektualci kao i predstavnici nevladinih organizacija.

To ukrupnjavanje je neophodno jer cemo u narednom periodu intenzivno raditi raditi na početak pregovora sa Vladom oko formiranje novih opština sa pretežnom bošnjačkom zajednicom (Rečane, Dragaš i Vitomirica), kao i zbog daljeg rada na poboljšanju i unapređenju obrazovanja na bosanskom jeziku na svim nivoima.