Nadira Avdić Vllasi, urednica Programa na bosanskome jeziku TV Kosova.

KSU: Kako vama izgleda predizborna kampanja iz ugla običnog građana, sa posebnim osvrtom na bošnjačke političke subjekte?

Nadira Avdić Vllasi: Teško je dati jedinstvenu ocjenu o svim političkim subjektima. Ipak, u cjelini gledano, kampanja je najkrače rečeno preglasna! Kandidati  pokušavaju nedostatak ideja i programa nadomjestiti jačinom glasa.  Ljudi se bukvalno deru! Viču! Ne znam zbog čega?  Otuda taj blok posvećen izborima uglavnom ne gledam.
Što se bošnjačkih političkih subjekata tiče moram reći da su nečto konkretniji iako mnogi nemaju jasnu viziju onoga što žele učiniti u narednom periodu i baš to obećati potencijalnim glasačima.  U nekim sučeljavanjima kandidati ne mogu da se usredsjede na ono što će biti već stalno se sukobljavaju oko onoga što je bilo.

KSU: Možete li uporediti  vaše emisije sa sličnim emisijama na drugim televizijama u kojima se predstavljaju  kandidati za predstojeće izbore?

Nadira Avdić Vllasi: Mislim da su naša “Izborna sučeljavanja” jednosatne emisije posvećene kandidatima iz općina u kojima svoje kandidate imaju Bošnjaci, bile među boljim  na našoj TV! No, ima razlika od općine do općine. Treba reći da nije bilo vrijeđanja ni jezika mržnje i da su se kandidati ponašali onako kako pristoji ovakvim prilikama.

KSU: Da li postoji  dovoljan prostor za prezentaciju bošnjačkih političkih subjekta u medijima?

Nadira Avdić Vllasi: Ne, ne postoji. Mi praktično imamo jednomjesečni embargo na sve druge teme osim izbora. Emisija “Mostovi” je pretvorena u “izborna sučeljavanja”! I emisiju Vijsti posvećujemo značajnim dijelom predizbornoj kampanji. Ipak to nije dovoljno. Nemamo svaki dan kameru, a ni dovoljno prostora pa teško možemo odgovoriti zahtjevima političkih subjekata. Mislim da bi otvaranje Drugog programa TV Kosova bilo rješenje za sve zajednice, jer se naš program emitira na pet jezika!

KSU : Smatrate li prigovore o nejednakoj zastupljenosti određenih stranaka u vašim emisijama od strane političara, kao konstruktivnu kritiku ili politički pritisak.

Nadira Avdić Vllasi: Zavisi. Ponekad se politički čelnici s pravom žale ako nismo mogli dobiti kameru i pratiti ih na nekim značajnijim skupovima. I teško ih je naviknuti da nas tri dana prije obavjeste o događaju. Ustvari oni ne bi smjeli da se mješaju u našu uređivačku politiku, ali to ne znači da se ne mogu založiti da imamo više prostora, više zaposlenih Bošnjaka na TV i kameru svakog dana!
No, njima je lakše ljutiti se na nas i optuživati nas da namjerno nećemo da se odazovemo njihovim pozivima. Mi to radimo kad god je moguće. Kad nije, nije do nas...
Ovoga puta ne bih govorila o jednom političkom čelniku Numanu Baliću koji konstantno godinama pravi pritiske na našu redakciju. 

KSU: Zašto?

Nadira Avdić Vllasi: Zato što bi želio da Program na bosanskome jeziku RTK bude kao njegov Radio Hayat! A kakav je taj Hayat svi znaju. Među ostalim, pod potpunom je kontrolom jednog političkog čelnika Balića i to osnivača, doskorašnjeg vlasnika (izgleda da je formalno nedavno stavio drugo ime umjesto svog) Radio Hayata. Drugi tu nemaju šta da traže!
Dok sam ja na poziciji Urednika programa na bosanskome jeziku TV Kosova on zna da to ne može postići i zato me proglašava neprijateljem bošnjačkog naroda ili da radim protiv interesa Bošnjaka.
No, naši gledatelji znaju i sami procjeniti u čijem mi interesu radimo. Tako njegove napade i prijetnje koje traju već godinama doživljavam u stilu: “Pas laje, karavanja prolazi...” Iako naravno, nije prijatno stalno slušati takve nasrtaje na nezavisnost medija po čemu zaključujem da ima političara koji i ne znaju šta su mediji ni zašto je njihova nezavisnost toliko važna.

KSU: Koliko  vaši sagovornici promjene priču i stavove  prije  početka emisije i tokom emisije, zbog svog neiskustva i treme pred kamerama.

Nadira Avdić Vllasi: Nisam primjetila da se tako što događa. Atmosfera u studiju je prijatna i nema razloga za tremu. No, primjetila sam da su neki kandidati čak blaži pred kamerama nego u realnom životu, da ipak nastoje birati riječi. Mogu to reći bar za ove koji su se kandidirali na lokalnom nivou.

Katedra Slobodnog Uma