Ćemailj Kurtiši, kandidat za gradonačelnika Prizrena ispred koalicije ”Vakat”.

KSU: Kako vidite trenutnu bošnjačku političku scenu?

Ćemailj Kurtiši: Nažalost, Bošnjaci su veoma razjedinjeni. A apsurd je da naša malobrojna zajednica ima toliko subjekata. Pet, samo u Prizren. Ali, nemaju svi jednaku krivicu. Moj poltički subjekt DSB, se ujedinio sa još dve stranke i činimo koaliciju VAKAT, jedina na Kosovu, što znači da smo jedini poštovali volju naroda za ujedinjenjem. Od nekadašnje SDA nastalo je 5-6 stranaka i to uglavnom zbog njenog predsednika koji je konfliktna ličnost i tako razjedinjeni neće proći cenzus.

Sada imamo na sceni još jednu, navodno “Novu Demokratsku stranku“. Ona je nova samo po imenu ali ne i po delovanju. Sastavljena je od mnogih nostalgičara i pripadnika Miloševićevog režima koji su se godinama skrivali po Srbiji, koji se gade bošnjaštva i hteli bi da vrate obrazovanje na srpskom jeziku bez jasno definisanog i nacionalnog identiteta, te onih koji bi da se lično okoriste nekim obećanim projektima i onim kojima su projekti propali, poput njihove predsednice koja je sama sebi dodelila 98.322 eura a još par stotina svojim istomišljenicima. Zanemarili su narod i njegove projekte a mislili samo na svoje džepove. Oni imaju za cilj da sada, kada smo uglavnom rasčistili sa nacionalnim, te jezičkim identitetom, uveli obrazovanje na bosanskom jeziku, ponovo unesu razdor u našem narodu i pocepaju ionako već dovoljno podeljeno biračko telo i time oslabe uticaj Bošnjaka u kasnijim eventualnim koalicijama pa će se to odraziti na zapošljavanje, obrazovanje, kulturu, projekte...Navodno uveli bi nešto novo. Nemog
u se složiti da bismo autogolovima postigli boljitak za našu zajednicu. Naprotiv, to je katastrofa. Za očekivati je da tri, možda i četri politička subjekta osvoje po par stotina glasova i tako neće dobiti nijednog odbornika a njihovi glasovi će otići vodećoj albanskoj partiji. Mi, koalicija Vakat ćemo sigurno pobediti ali zbog rascepkanosti svi ćemo biti oslabljeni.

Nadam se da će narod prepoznati nas koji smo dve decenije sa njim i u dobru i u zlu i glasati za nas a ignorisati one koji  menjaju partije kao košulje i vuku u mračnu prošlost i navodno formiravši novu stranku, u stvari žele da realizuju stare ciljene. Oni ne znaju da je ta politika propala i u Srbiji i da im podrivanje Bošnjaka i Kosova neće uspeti jer će ih narod prepoznati i ignorisati.

KSU: Možete li ukratko opisati promjene programske strukture vaše stranke od vremena osnivanja pa do danas.

Ćemailj Kurtiši: Naš program je veoma jasan i precizan. Mi smo jasno orijentisani i nacionalno i jezički definisani i dalje nam je cilj, pre svega očuvanje nacionalnog, jezičkog i kulturnog identiteta. Obrazovanje je naš ključni cilj, ali na svom, bosanskom jeziku i tu ćemo još dosta ulagati. Takođe nam je cilj da zadržimo mlade tako što će se zapošljavati i tako što ćemo podsticati ulaganja u našu privredu a Župa i Podgor imaju idealne osnove za razvoj turizma, poljoprivrede, male privredu itd. Jedan od naših bitnijih ciljeva je nova opština, opština Rečane koju ćemo u najskorije vreme dobiti i na tom projektu već poodavno radimo. Mi smo prepoznatljivi sa našim programskim ciljevima i ne bi da dužim po ovom pitanju.

KSU: Koliko je bitno iskustvu političara u predizbornim kampanjama?

Ćemailj Kurtiši: Iskustvo političara je veoma bitno. Polazim od sebe i svog političkog subjekta. Mi nikad nismo obećavali kule i gradove. Mi obećavamo da ćemo biti uz narod, zalaganje i rad a ostalo će doći samo po sebi. Neka mi neko kaže da sam nešto obećao a da nisam ispunio. Ne, to se ne može desiti! Ja svakog mogu pogledati u oči. Ja, sa mojim saradnicima, koji sam na vlasti, ne mogu tek tako obećati da ću nešto uraditi a zanm da ne mogu a ovi „novi-stari“ tek su počeli i obećavaju sve živo. Uzimaju pantljike i mere puteve, kao da je to gotova stvar i kao da su na vlasti a nema ih nigde, niti će ih biti. Koliko god da potiku smatraju za onim za šta je smatraju i u politici se najviše isplati poštenje. Jer, ne treba zaboraviti da ćeš onoga koga slažeš, pre ili kasnije opet sresti. I šta tad? Da li će ti verovati i drugi put?  Sigurno neće! Nikad ne sme biti moto “u politici je sve dozvoljeno!“ Ni u ratu ne sme biti sve dozvoljeno. Jer zločinci kad tad odgovaraju. Tako i političari. A iskusan političar to ne sme sebi dozvoliti, ako se iole želi ozbiljno baviti politikom.

KSU: Možete li nam nešto reći o dešavanjima iza kulisa u Skupštini Opštine.

Ćemailj Kurtiši: Da li se nešto dešava iza kulisa u Skupštini opštine ja to ne znam, niti učestvujem u zakulisanim radnjama. Kada je trebalo reagovati za logo ja sam sa svojim odbornicima reagovao, kada smo procenili, da zbog toga, što naši projekti (putevi za Lokvicu i Grnčare i drugo) nisu favorizovani mi smo blokirali budžet, ali uvek javno i transparentno. Mediji su to prenosili. Nikako iza kulisa. Da li se neko time bavi ja to ne znam.

KSU: Dali očekujete pobedu na ovim izborima u okviru bošnjačkog korpusa?

Ćemailj Kurtiši: Očekujem ubedljivu pobedu i pozivam glasače da masovno izađu na izbore. Svaki glas će biti potreban. Od toga će zavisiti koliko ćemo biti jaki u svim porama društva.  Narod treba da razmisli, da li treba da glasa za proverene, koji su uvek uz narod ili za kameleone i one koji su bili za tuđe ideologije i za lične interese. Ovde i narod mora biti sebičan i glasati za sebe a to su oni koji će ih najbolje predstavljati. Ubeđen sam, bez ikakve rezerve, da je to koalicija Vakat koja nikad nije izneverila niti proneverila.

KSU: Nešto šta vam trenutno zaokuplja pažnju.

Ćemailj Kurtiši: Kao i uvek rad u opštini i realizacija mnogih projekata. Ja sam za 7 godina imao samo 55 dana odmora i rad za dobrobit naše zajednice i integracija u kosovsko društvo me je oduvek pa i sad zaokupljalo moju pažnju. Naravno, sada su izbori ali i ovo je povezano sa interesima našeg naroda.

Katedra Slobodnog Uma