Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Wolfgang Petritsch izjavio je da se čini da promjena granica između Kosova i Srbije, koju je podržavala bivša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini i njen pregovarački tim, više nije na stolu EU, prenosi Gazeta Express.

Petritsch je u intervjuu za Kosovapress istakao da je najnovija izjava specijalnog izaslanika Richarda Grenella važna i da postoje jasni pokazatelji da SAD žele evropsko rješenje za Kosovo.

U prošlosti ste bili duboko uključeni u diplomatske napore Zapada za rješavanje statusa Kosova. Znam da ste i sada u toku. Kao što vidite, EU je pojačala napore za obnavljanje dijaloga, a vi ste pobornik pregovora posredstvom Brisela. Sa vaše tačke gledišta, kako vidite razvoj pregovora između Kosova i Srbije?

Petritsch: Nakon prevremene objave Specijalnog suda u Hagu, u vezi sa predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, stvari na Kosovu su se promjenile, naročito budućnost dijaloga Beograda i Prištine. Samit u Vašingtonu je odložen i sumnja se da će se ikada održati. Uvijek sam bio veliki pobornik dijaloga posredovanog od EU i još uvijek sam uvjeren da će uspjeti samo evropski kompromis, podržan od strane Beograda i Prištine. Uvjeren sam i da SAD u tome imaju veoma važnu ulogu. Ali, pošto će konačna odluka zavisiti od SB UN, gdje Rusija i Kina imaju pravo veta, Moskva i Peking takođe moraju biti stalno obavješteni. Podržavam obnovljeno posredovanje EU sa Miroslavom Lajčakom na čelu i  takođe sam srećan zbog francuske i njemačke inicijative. Trajno rješenje mora biti sveobuhvatno - političko, ekonomsko i tako da u ovaj kompromis između Beograda i Prištine bude uključen visok standard ljudskih i manjinskih prava - i podržan od strane EU i UN.

Direktno aktiviranje visokih evropskih lidera kao što su predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i šef spoljne politike EU Joseph Borell u procesu dijaloga nesumnjivo stvara mnogo očekivanja za ozbiljne rezultate. Kao diplomate, kakvi su vaši utisci o toj dinamici, šta očekujete?

Petritsch: Veoma sam optimističan sada kada su velike evropske sile postale aktivne. Neka Brisel i Vašington pronađu zajedničku osnovu uz pomoć Njemačke koja predsjedava EU. Sljedećih šest mjeseci biće od presudnog značaja za pronalaženje rješenja.

Sada, nakon neuspjeha  sastanka u Bijeloj kući 27. juna, ambasador Richard Grenell je dao izjavu u znak podrške evropskim naporima, da li to znači da će Brisel na kraju biti centar dijaloga između Kosova i Srbije?

Petritsch: Poslednja izjava Grenella je važna i postoje jasni pokazatelji da SAD žele evropsko rješenje. Pokušajmo da dovedemo Vašington do rješenja koje zaista donosi mir regionu.

Odnosi između SAD i Evrope dotakli su najnižu tačku od Drugog svjetskog rata, zbog neslaganja oko načina vođenja dijaloga, imajući u vidu izjavu ambasadora Grenella, da li očekujete da će SAD podržati dijalog prema evropskom modelu?

Petritsch: Sada postoji razlog da vjerujemo da će SAD i Evropa ponovo udružiti snage. U prošlosti smo vidjeli da kada su Evropa i SAD bili zajedno postigli mnogo toga. Ovu formulu treba obnoviti.

Evropska unija snažno se protivila ideji o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije kao "mogućnosti za postizanje mirovnog sporazuma" između dvije strane. Sad kad su izgleda razgovori dobili na zamahu, mislite li da je ta ideja već mrtva?

Petritsch: U pravu ste, ideja o međusobno dogovorenom razgraničenju, koju su podržali Mogherini i njen pregovarački tim, više se ne nalazi na stolu EU. Ali, da vam kažem jedno, samo ako postoji pravi kompromisni sporazum između Beograda i Prištine, rješenje će imati šanse za uspjeh u budućnosti. Pa neka pregovarači rade svoj posao. U stvari, oni moraju naporno da rade, jer će mir zavisiti od njihove posvećenosti. Biće teško, ali je ostvarivo. Razmislite samo o mnogim dogovorima koji su sklopljeni tokom godina. Poznato je da mnogi od njih još uvijek treba da se sprovedu, Zajednica srpskih opština još uvijek čeka. Iskoristimo vrijeme i primjenimo već dogovorene dijelove dijaloga. Ovo će izgraditi povjerenje i pomoći svim građanima da se osjećaju sigurnije u svojoj domovini.

Prije nekoliko mjeseci Albin Kurti bio je premijer Kosova i stvorio se utisak da je stekao velike simpatije, posebno kod evropskog rukovodstva. Sad kad se čini da će razgovore posredovati EU, da li mislite da će nedostajati Kurti u tim pregovorima?

Petritsch: Da biste bili snažni, potrebna vam je zajednička pozicija u dijalogu. Tu je Kurti  važan, ali mora naći zajedničku vezu sa drugim političkim snagama na Kosovu. Sjećam se koliko je bilo teško okupiti sve grupe pred Rambuje. Ali, čim je to postignuto, pregovori su napredovali. Ovo bi danas trebalo da bude primjer ujedinjenog pristupa.

Kosovsku delegaciju u razgovorima vodi premijer Kosova Avdullah Hoti. Dio opozicije na Kosovu ne smatra njega legitimnim i kredibilnim, jer je na tu poziciju došao posle pada Kurtijeve vlade na vrhuncu pandemije. Da li vjerujete da je sadašnje rukovodstvo u stanju da postigne sporazum sa Srbijom, s obzirom na to da oni nemaju stabilnu parlamentarnu većinu i da je teško ratifikovati sporazum u Skupštini Kosova u ovom odnosu snaga?

Petritsch: Protekli nemiri nisu bili korisni za Kosovo i pokazali su duboke podjele. Međutim, Evropljani su priznali Hotijevu vladu i priznali ga kao predstavnika Kosova. Da, u pravu ste, izgleda da trenutna vlada nije baš jaka. Ne znam da li bi bilo bolje održati nove izbore uskoro da bismo imali potpuno legitimnu i jaču vladu. Građani Kosova će morati da odluče da li žele politički ujedinjenu vladu, koja predstavlja sve njene građane. Ali, za to će glavni političari morati da sjednu zajedno i donesu takvu odluku.

Od dana kada je Njemačka preuzela predsjedavanje EU, na Kosovu se stvorila nada za liberalizaciju viza. Da li se takvo nešto može dogoditi u roku od šest mjeseci?

Petritsch: U Nemačkoj mnogi podržavaju liberalizaciju viznog režima, neki u EU još uvijek su protiv toga, uprkos činjenici da je Kosovo prije izvesnog vremena ispunilo zahtjeve EU. Jasno je da je pandemija takvu odluku dodatno otežala. Ali se nadamo da će njemačko predsjedavanje EU aktivno pratiti dešavanja oko liberalizacije viznog režima. To bi bio važan prvi korak ka integraciji Kosovara u Evropu.

Wolfgang Petritsch je austrijski karijerni diplomata. Na Balkanu je bio angažovan u period od 1997-1999 kao ambasador Austrije u bivšoj Saveznoj Republici Jugoslaviji. U istom periodu, između oktobra 1998. i jula 1999. godine, bio je i specijalni predstavnik EU za Kosovo. Na  toj dužnosti, vodio je pregovaračke timove EU u februaru i martu 1999. godine u razgovorima o Kosovu na konferencijama u Rambujeu i Parizu.
 
Izvor: Gazeta Express/Kosovoonline