Bivši ministar spoljnih poslova Austrije

Posjeta specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Kosovu potvrđuje odlučnost Brisela da dijalog između Beograda i Prištine bude obnovljen, a poruka Hashima Thaçija da ne želi da se sretne sa slovačkim diplomatom je uvreda za EU, kaže u intervjuu za Kosovo Online Wolfgang Petritsch, bivši ministar spoljnih poslova Austrije.

Petritsch ističe da je novi šef Vlade Kosova Avdullah Hoti nesumnjivo politički realista i da je otklonio prepreke koje su stvorili njegovi prethodnici. "To je poboljšalo uslove za ponovni dijalog. Ipak legitimno je pitanje može li se nakon tako dugog prekida nastaviti dijalog koji je samo djelimično uspio“, upozorava austrijski diplomata.

Hashim Thaçi je rekao da ne želi da se sastane sa Lajčakom, niti želi da bude učesnik dijaloga koji vodi specijalni izaslanik EU. Kako vi gledate na to?

Petritsch: To je uvreda za EU. Lajčaka su potvrdile sve vlade EU. Ali uvjeren sam da će Thaçi promjeniti svoje mišljenje jer je Zapadni Balkan sastavni dio Evrope i neće se moći dugoročno pridružiti SAD ili Rusiji. Lajčak predstavlja EU i EU bi trebalo da bude cilj svih na zapadnom Balkanu.

Kako dešavanja u SAD utiču na dijalog Beograda i Prištine, odnosno na ulogu Richarda Grenella?

Petritsch: SAD su u teškoj političkoj krizi. Međutim, Vašington ostaje važan partner u rješavanju problema u regiji. Svojom "nediplomatičnom diplomatijom“ Grenell je pomogao da se stvari na Kosovu ponovo pokrenu. Međutim, važno je insistirati na tome da mora postojati evropsko rešenje, a Lajčak je za to odgovoran. On mora uspjeti da SAD uvede na zajedničku pregovaračku platformu.

Kako izbori u SAD mogu da utiču na krajnji ishod dijaloga, drugi mandat Trumpa ili pobjeda Bidena, ko po vama više odgovara Beogradu, a ko Prištini?

Petritsch: Izbori u novembru će nesumnjivo imati uticaj. Međutim, hoće li Trump biti ponovo izabran ili će Biden pobjediti nije presudno za trajno rješenje sukoba. Uvjeren sam da je u interesu Evrope da se pronađe pravedan kompromis. Kako će konačno izgledati ovo rješenje treba da odrede Beograd i Priština, jer dvije strane onda moraju biti odgovorne za sigurno ne lako sprovođenje ugovora. Mislim da bi EU morala da uzme mnogo novca u ruke kako bi se garantovao brzi ekonomski rast u regiji, posebno kada je riječ o mladima, koji sve više napuštaju svoje zemlje i odlaze ka EU. U tu svrhu treba promovisati zone slobodne trgovine i pokretanja startapova.

EU je jasno stavila do znanja da nema promjena sadašnjih granica, ali je Thaçi najavio da želi da tri opštine iz Srbije pripoji Kosovu. Vaš komentar?

Petritsch: Tek smo na početku pregovora. Konačno uspostavljanje međunarodnih granica uslijediće tek nakon pojašnjenja mnogih još otvorenih političkih, međunarodnopravnih, ekonomskih i vjerskih pitanja. Važno je da su svi ljudi s obje strane - Srbi, Albanci, druge etničke grupe, uključeni u donošenje odluka. Konačno, ključno je da željeni sveobuhvatni sporazum podrže obe strane i da uživaju lokalnu podršku. EU bi morala podržati svaki sporazum postignut pod tim okolnostima.

Kakvu reakciju očekujete od Rusije kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine i da li će Moskva ostati po strani u narednom periodu?

Petritsch: Poznajemo tradicionalno dobre odnose Srbije i Rusije i jasno je da Moskva, s obzirom na moć veta u Savjetu bezbjednosti UN, ima odlučujuću ulogu. Putin je već rekao da podržava svako rješenje koje zagovara Beograd.

Da li u narednom periodu možemo očekivati veći međunarodni pritisak na Srbiju ili na Kosovo kada je riječ o postizanju konačnog dogovora?

Petritsch: Pritisak nije pravi pojam. Mislim da su više potrebni fer pregovori i pozitivni podsticaji od EU. Prije svega u to uključujem ubrzavanje pregovora o pridruživanju Beograda Evropskoj uniji.

Izvor: Kosovo Online