Stručnjak iz Savjeta za politiku demokratizacije

Stručnjak iz Savjeta za politiku demokratizacije Toby Vogel kaže da Sjedinjene Države žele da što prije postignu sporazum između Kosova i Srbije, kako bi to objavile kao završenu misiju i povukle trupe sa Kosova.

Vogel kaže da će odlazeći  premijer iz Samoopredjeljenja Albin Kurti teško uvjeriti SAD i EU da je odluka Ustavnog suda za njega neprihvatljiva.

Gospodine Vogel, Ustavni sud Kosova utvrdio je da se nova Vlada Kosova može formirati bez izbora, ali odlazeći premijer, Albin Kurti, rekao je da je ta odluka neprihvatljiva. Kuda vodi ova situacija?

Vogel: Prije svega, ne želim da komentarišem odluku Ustavnog suda, jer nisam stručnjak za ustav. Ne razumijem ovdje sve pravne komplikacije. Ali ono što mogu reći je da su, kada su građani Kosova prošle godine izašli na birališta, glasali za Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, na osnovu očekivanja da će formirati vladu ako budu izabrani.

Sada je LDK odlučila da se povuče iz [koalicionog] sporazuma, a u pogledu političke legitimnosti, stvorena situacija zahtjeva nove izbore. Ovo je moje lično viđenje, a ne pravna analiza, i ne ustavna analiza.

Razumijem da PS i premijer Kurti ne prihvataju ovu odluku u političkom smislu. Međutim, mislim da će biti teško ubjediti Evropsku uniju i posebno Sjedinjene Države u njihovo viđenje. Sjedinjene Države su u stvari iz sopstvenih razloga pomogle sa ubeđivanjem LDK da napusti vladajuću koaliciju s premijerom Kurtijem. A sada i EU i SAD pozivaju na suzdržavanje, zbog poštovanja odluke [Ustavnog suda].

Ali mnogi su rekli da odluka Ustavnog suda može biti opasan presedan - marginaliziranjem pobjednika na izborima i trasiranje budućih političkih manevara između političkih stranaka koje možda neće pobejditi na izborima ...

Vogel: Koliko razumijem odluku, kaže se da  najveća stranka, stranka sa najvećim brojem mandata [u Parlamentu] ima prva pravo za formiranje vlade. A ako ona, iz bilo kojeg razloga, ne može formirati ili ne može održati većinu u parlamentu, onda predsjednik može imenovati nekoga drugog da formira vladu. Tako razumem odluku. Sve drugo bi omogućilo PS-u da drži čitav proces kao taoca, ne nominujući alternativnog kandidata za premijera. Ponavljam, nisam stručnjak za Ustav, ali ja tako razumijem odluku i pravnu i političku stvarnost koja stoji iza nje.

Jedan od najneugodnijih zadataka Kosova je nastavak dijaloga sa Srbijom, koji je obustavljen krajem 2018. Kada i pod kojim uslovima se ovaj proces može nastaviti?

Vogel: Isključio bih ideju da je dijalog najnužnije pitanje, jer taj dijalog traje već skoro deceniju. Mislim da mjesec dana ranije ili mjesec dana kasnije nije veliki problem. Hitnost se nameće sa američke strane. Amerikanci žele sporazum što je prije moguće kako bi objavili kraj misije i povukli trupe sa Kosova.

To bi bila spoljnoskopolitička pobjeda predsjednika Donalda Trumpa. To bi bilo lično opravdanje za Richarda Grenella (izaslanika Bijele kuće za dijalog između Kosova i Srbije) za kojeg se čini da je sada uključen u Trumpovu kampanju za reizbor. Ovo u ustvari stoji iza tog utiska hitnosti.

Razumijem zašto Kosovo vidi situaciju kao hitnu, jer je blokirano, nije bilo šansi da postane član Ujedinjenih nacija, nije moglo da postane dio agencija UN, postoji i kampanja povlačenja priznanja iz Srbije.

Drugi aspekt je ko će predstavljati Kosovo u dijalogu: predsjednik kao i pre ili premijer. Ali mislim da je sada najvažnije da se shvati da pritisak predsjednika [Kosova, Hashima] Thaçija na razmjenu teritorija sa Srbijom zapravo ne vodi ni čemu. Jedini koji misle da je to dobra ideja su Amerikanci, a donedavno i Evropljani.

Ali izaslanik Evropske unije za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, jasno je stavio do znanja da bi to bila loša ideja. Mislim da predsjednik Thaçi veoma dobro razumije da je izolovan, unutar svoje zemlje, u pogledu ideje razmjene teritorija i da takav sporazum neće biti sproveden.

Thaçi insistira na tome da SAD igraju vodeću ulogu u dijalogu, a upravo ste rekli da SAD podržavaju razmjenu teritorija. Da li se očekuje da će ovo pitanje biti na stolu?

Vogel: Mislim da su glavni akteri koji se zalažu za razmjenu teritorija trenutno predsjednik [Srbije, Aleksandar] Vučić, predsjednik Thaçi i Trumpova administracija. Da li će to postati dio diplomatskih pregovora ili ne, ostaje da se vidi. Zavisi od toga kako se vode ovi razgovori. Nekoliko godina je izgubljeno u dijalogu. U posljednje dvije godine bilo je neproduktivnih razgovora o razmjeni teritorija, što bi bilo protivno načelima i vrednostima Evropske unije i veoma bi destabilizovalo  Balkan.

Sada vidim neku vrstu hitnosti na strani EU da se vratimo na temeljne principe koji su pratili dijalog od njegovog započinjanja, prije gotovo deset godina.

Izgleda da je mali nivo saradnja dvojice izaslanika u dijalogu, američkog Richarda Grenella i evropskog, Miroslava Lajčaka. Vidite li ovdje neki problem, jer je čak i predsjednik Thaçi rekao da neće učestvovati u pregovorima sa Lajčakom ...

Vogel: Predsjednik Thaçi ne bi trebalo da učestvuje u razgovorima sa Lajčakom, jer bi za to bio kompetentan premijer Kosova. Sjećate se da je kada je započeo dijalog, počeo s premijerima obje strane. A kad su preuzeli druge funkcije - predsjednika - dijalog se prebacio na njih. Dakle, nikada nije postojao institucionalni razlog za to. Oduvijek je imao veze sa ličnom vlašću.

Što se tiče uloge SAD-a, to je bio neprijateljski potez. Čin maltretiranja Trumpove administracije, ne samo protiv Vlade Kosova, koja je nakon izbora pravilno konstituisana, već i prema Evropljanima. To je učinjeno u nastojanju da se marginalizuje EU i marginalizuje Kurti. Bila je to vrlo agresivno djelovanje koje je pritom bilo javno. Uvijek se izvesne stvari događaju iza kulisa. Ne može uvijek postojati jedinstvo između EU i SAD, ali vidjeti toliko neslaganja u javnosti ... Mislim da je to pokušaj SAD da preuzme kontrolu nad procesom.

Srbija se takođe uskoro suočava sa izborima. Za sada nema znaka sa srpske strane da je možda promjenila svoj stav o Kosovu. Imajući u vidu sva ova dešavanja, kakve su nade da će dijalog doneti rezultate?

Vogel: Ne očekujem - i nisam jedini - mnogo promjena u Srbiji. Opozicija u Srbiji je slaba i podjeljena. Ovi izbori su gotovo formalnost koja se mora sprovesti prije nego što se dijalog obnovi.

Ne znam koja je posljednja faza Vučićeve igre i ne znam šta on radi da pripremi političku scenu i javno mnjenje za neizbežni zaključak ovog dijaloga, a to će biti potpuno priznanje nezavisnosti Kosova. Kosovo je van kontrole Srbije već 20 godina. Mislim da nijedan razuman posmatrač nema iluziju da će se Kosovo vratiti pod suverenitet Srbije. Mislim da je vrijeme da Srbija prihvati tu činjenicu i prihvati stvarnost na terenu.

Izvor: RSE/Koha/Kosovo-Online