Izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope

Izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i član njemačkog Bundestaga iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Peter Beyer rekao je u ekskluzivnom intervjuu za list Gazeta Express, da ne treba zadirati u granice između Srbije i Kosova i da je stav Njemačke po pitanju promjene granica nepromjenjen.

Jedini zadatak za pregovaračkim stolom između Srbije i Kosova ostaje sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum za obje strane, rekao je njemački poslanik i dodao da bi Njemačka u koordinaciji sa evropskim partnerima trebalo da igra ključnu ulogu u procesu dijaloga.

Kako komentarišete stav visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Josepha Borella koji je izrekao u intervjuu prije dva dana, da nije protiv promjene granice između Srbije i Kosova ako se obe strane slože sa tim?

Nisam upoznat sa intervjuom gospodina Borella. U bilo kojoj situaciji, naš stav ostaje nepromjenjen. Ne dirati granice između Srbije i Kosova. Niko ne bi trebalo da živi u iluziji da Njemačka po ovom pitanju može da promjeni svoj stav. To se neće dogoditi. Jasno je da je javno iznošenje takve ideje suprotno interesima mira i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana. Takođe nije korisno povremeno izbacivati stare ili nove ideje u javnu raspravu. Fokusiranje na proces normalizacije u svrhu pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma ostaje zadatak za stolom.

Da li smatrate da Njemačka treba da igra ključnu ulogu u posredovanju u dijalogu između Srbije i Kosova?

Kao i ranije, Njemačka ostaje posvećena procesu pridruživanja EU Zapadnog  Balkana uopšte i normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Slažem se da bi Njemačka, uvijek u uskoj koordinaciji sa evropskim partnerima, trebalo da preuzme vodeću ulogu u dijalogu.

Kako vidite ulogu specijalnog izaslanika predsjednika Donalda Trampa Richarda Grenella u dijalogu između Srbije i Kosova, iz ugla vaše funkcije, koordinatora prekoatlantske saradnje u Vladi Njemačke?

Sjedinjene Države su bliski i prijateljski saveznici Njemačke i Kosova. I Njemačka i Sjedinjene Države pripadaju zemljama koje su među prvima priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu. Česta je razmjena iskustava, ideja i političkih pristupa između SAD i Njemačke u vezi sa zapadnim Balkanom. Sjedinjene Države svakako razumiju da je integracija i prihvatanje zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju od presudnog značaja i istinsko evropsko pitanje. Samo Evropska unija može pomoći u prevazilaženju političkih i historijskih izazova i otvoriti put za članstvo u Evropskoj uniji.

Prije dva dana, kao izvjestilac za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, pozvali ste političke lidere na Kosovu na političku odgovornost i poštovanje reda i zakona, nakon što je Ustavni sud suspendovao dekret predsjednika Kosova do 29. maja za novog mandatara. Da li mislite da će Kosovo prevazići ovaj institucionalni zastoj i biti spremno za početak dijaloga sa Srbijom?

Trenutna politička i ustavna kriza na Kosovu dolazi u vrijeme kada je svijet teško pogodila globalna pandemija, što je rezultiralo velikim teškoćama za građane male, siromašne, ali ponosne zemlje. I dalje sam uvjeren da će politički akteri razumijeti signale i biti vođeni razumom i odgovornošću. Na ulicama ili u parlamentu ne bi trebalo da bude nereda, kao što je ranije bilo. Ljudi imaju problema i potrebna im je perspektiva za izlaz iz tri krize, kojima će upravljati oni na vodećim pozicijama u zemlji.

Juče je održan Zagrebački samit za zapadni Balkan, a jedno od pitanja sa kojima se građani Kosova i dalje suočavaju je pitanje vizna liberalizacija. Mislite li da Evropska unija treba konačno da pristane da da zeleno svijetlo Kosovu i ukine vizni režim?

Vizna liberalizacija kasni. Sramno je što Evropska unija nije postupila u tom kontekstu. Ne može biti dodatnog opravdanja od strane određenih država članica EU što ne želimo u potpunosti da pokažemo svoju kredibilnost. Ali, takođe znam da postoji mnogo dobre volje da se konačno omogući slobodno kretanje građanima Kosova.

Izvor: Gazeta Express/Kosovo Online