Sukob dva politička koncepta i lični animozitet

Ustavni sud u Prištini je suspendovao proces formiranja nove Vlade Kosova do 29. maja, a politički analitičari navode da sukob između Albina Kurtija i Hashima Thaçija ovim nije završen. Direktor IFIMES instituta iz Ljubljane dr Zijad Bećirović za Kosovo Online kaže da se ovde radi o "sukobu dva politička koncepta, ali i ličnom animozitetu".

Da li je Kurti nakon odluke Ustavnog suda dobio ustvari rok da do 29. maja eliminiše Thaçija iz političkog života?
Kurtiju je ovakav scenario brižljivo pripreman i nije moglo biti drugačije. On je preživeo prvi udar i sada je krenuo u ofanzivu. Kurti je čovek koji svima smeta, a najviše smetaju podaci iz istraživanja, koji pokazuju da ukoliko bi bili održani prevremeni izbori, rezultat  bi bio takav da bi Kurti mogao sam da formira vladu. Zbog toga pokušavaju da svrgnu Kurtija, a da izbora ne bude. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potpuno dominirao nad Thaçijem u dijalogu, odnosno pregovorima koji su vođeni. Prema onome što znamo, Thaçi je veliki gubitnik do sada postignutog nacrta sporazuma. Zbog toga Thaçi pokušava da spase glavu, jer on je tip političara koji ne može otići u opoziciju, nego u zatvor, nešto poput crnogorskog čelnika Mila Đukanovića. Ukoliko se bude poštovao kosovski ustav, ne može doći do formiranja nove kosovske vlade jer ustav je izričit da vladu formira izborni pobednik, a to je Pokret Samoopredeljenje i to nas opet vodi u izbore.
Da li je moguće da krajem maja na Kosovu dođe do nasilnih demonstracija?
Moguće je. Nezadovoljstvo ljudi političko-kriminalnim strukturama i uopšte političarima na Kosovu je veliko. Pokret Samoopredeljenje je odlično organizovan, posebno kada je potrebno organizovati različite oblike protesta i demonstracija. Tu ima snažan potencijal, ali i iskustvo. Sasvim sigurno, masovnim protestima pridružili bi se ostali građani, jer su svesni da je budućnost njih i njihove dece na prekretnici.