Njemački analitičar i stručnjak za politička pitanja koja se odnose na Zapadni Balkan

Njemački analitičar i stručnjak za politička pitanja koja se odnose na Zapadni Balkan Bodo Weber izjavio je da je odluka premijera Kosova Albina Kurtija da djelimično ukine taksu u potpunosti u skladu sa američkom politikom i poručio da ne razumije zašto je ta odluka neprihvatljiva za specijalnog izaslanika Richarda Grenella, prenosi Gazeta Express.

Bodo Weber je u intervjuu za Gazetu Express govorio o nedavnim političkim dešavanjima u Prištini, kao i o dijalogu sa Srbijom i najavom nove vlade Kosova o ukidanju takse.

Prema njegovim riječima, nedavna odluka Kurtija da djelimično ukine taksu je odluka koja pokazuje racionalnost i dobru volju.

"Razumni gest dobre volje u ime vlade, trebalo je da pozdravi ne samo Brisel, već i Vašington. Zašto? Zato što je Kurtijeva odluka da delimično ukine taksu povezana sa dva uslova. Prvo, uklanjanje necarinskih trgovinskih barijera Srbije prema Kosovu. Taj zahtjev je u potpunosti u skladu sa obavezama predviđenih CEFTA sporazumom i u duhu je Vučićeve ideje o takozvanom 'Mini- Šengenu', a Grenell tako nešto podržava, ako se ne varam", naglasio je Weber.

Dodao je i da su Kurtijevi uslovi u skladu sa insistiranjem američkog predsjednika Donalda Trumpa na pravednost u međunarodnim trgovinskim odnosima.

Kurtijev drugi zahtjev, koji se odnosi na to da Srbija obustavi kampanju povlačenja priznanja Kosova, prema njegovim riječima, takođe je i zahtjev zemalja KVINTE, među kojima su i SAD.

"Ne vidim nijedan razlog zašto bi Grenell trebalo da kritikuje potez vlade Kosova, osim ako nema neke neiskrene namjere", ukazao je Weber.

Govoreći o politici kosovskog predsjednika i premijera, Hashima Thaçija i Albina Kurtija, naglasio je da postoji neusklađenost u spoljnoj politici, pošto se, kako je naveo, Thaçi protivi uključivanju EU u dijalog sa specijalnim izaslanikom, dok se Kurti, s druge strane raduje saradnji sa izaslanikom iz Brisela u pregovorima sa Beogradom.

Komentarišući nedavnu Thaçijevu konferenciju nakon povratka iz Vašingtona, istakao je da je kosovski predsjednik pregovore u Briselu proglasio mrtvim.

"Thaçi je na svojoj vanrednoj konferenciji u Prištini, poslije posete Vašingtonu, bez usaglašavanja sa bilo kim, proglasio pregovore koje je vodio Brisel mrtvim. Pa, evropska perspektiva Srbije i Kosova povezana je sa tim pregovorima, a to znači da je vaš predsjednik u osnovi proglasio mrtvim i težnje vaše zemlje da se pridruži Evropskoj uniji", ocjenio je Weber.  

Takođe, govorio je i o Thaçijevoj izjavi da je uvijek vodio pregovore na transparentan način.

Weber je istakao da je prema informacijama "jedan od trojice lidera koji su učestvovali u pregovorima u Briselu, u martu 2018. godine išao po evropskim gradovima sa kartama u ruci za razmjenu teritorija i podjelu Kosova".

Prema njegovim riječima, Thaçi i njegov tim su na početku pregovora o konačnom i sveobuhvatnom sporazumu 2017. godine bili spremni da povuku zahtjev za punim formalnim priznanjem Kosova od strane Srbije.

"Možda grešim, ali nije mi poznato da je o tome raspravljano sa bilo kojom od relevantnih državnih institucija ili političara", rekao je Weber.

Ukazao je da Thaçijevo trenutno delovanje sa Vašingtonom više liči ozbiljnoj kosovsko-ustavnoj krizi, nego spoljno-političkom problemu.

"Kada su u pitanju transatlantske razlike u pogledu Kosova, nažalost, neprimjereni politički pritisak Trumpove administracije nije nešto novo za Kosovo. Ali prethodna vlada i vladajuća koalicija pokazali su da je takav pritisak podnošljiv. S druge strane, Kosovo ima pravo da bude nezadovoljno nestabilnošću i slabostima EU. I ja sam. Ali ulazak i u takvu EU više je u interesu Kosova nego što je dogovaranje s Trumpovom administracijom", ocjenio je Weber.

Kako je naveo, Kosovo će moći da utiče na dijalog sa EU ako zastupa principijalan politički stav i ako insistira na originalnom okviru i principima dijaloga da Srbija mora da prihvati realnost nezavisnog Kosova i da je vreme promjena granica na Balkanu prošlo.

Pored toga, Weber je istakao da bi Kosovo trebalo da se predstavi jedinstveno umjesto haosa političkih aktera.

Dodao je i da Vlada Kosova mora definisati svoju pregovaračku poziciju, počevši od pregovora o principima, insistirajući na definisanju političkog dijaloga.

"Ne treba slušati nikoga ni u Vašingtonu ni u Briselu. A ustavno pitanje mora da se postavi, ko pregovara u ime Kosova", ocjenio je Weber.

Istakao je da bi vlada trebalo da bude zainteresovana i za postizanje dovoljne većine sa opozicijom prilikom odobravanja budućeg sporazuma sa Srbijom, a što se tiče odnosaa Kurti-Thaçi oko toga ko bi trebalo da vodi pregovore, Weber je podsjetio na presudu Ustavnog suda Kosova kojom je premijer ovlašćen da vodi pregovore.

"Ako se ne grešim, Ustavni sud Kosova odredio je da dijalog treba da vode premijer i vlada. Tom odlukom je predviđena i uloga predsjednika, to ga sigurno nije ovlastilo da djeluje samostalno, a kamoli da donosi odluke", zaključio je Weber.  

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express