Predsjednik Narodne stranke

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić boravio je u Washingtonu, gdje je razgovarao sa predstavnicima američke administracije. U intervjuu za Glas Amerike naveo je da su razgovarali o predstojećim izborima u Srbiji

Na pitanje zna li  šta su dogovorili Vučić i Thaçi i šta to slijedi poslije izbora kada je u pitanju Kosovo, Jeremić je kazao:

„Moje očekivanje je da je posredi sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. S obzirom na to da je tako visoki američki zvaničnik odlučio da ostane uključen u taj proces, govorimo o ambasadoru Grenellu, koji je dobio izuzetno visoku funkciju u Washingtonu, da nadgleda sve obaveštajne službe ove zemlje. On uz takvu veliku funkciju, zadrži i posredničku ulogu između Beograda i Prištine, on to uradi zbog očekivanja da će to biti uspešno, jer da to nije tako, da nisu očekivanja da će to biti uspešno, ne bi se on bavio, to bi za njega bila relativno sitna stvar. S obzirom na to da ima velika očekivanja, a u ovoj zemlji postoji kalendar, koji je precizno definisan, i on kulminira u političkom smislu u novembru sa američkim predsedničkim izborima.

Moj zaključak je da ambasador Grenell i vrh američke administracije očekuju da će Beograd i Priština zaključiti svoj sporazum od novembra. Kad sam svoje mišljenje izneo svojim sagovornicima u Washingtonu, nijedan od njih nije rekao da se sa mojom analizom ne slaže. Taj sporazum podrazumeva Kosovo u UN-u u punom kapacitetu, u jednakom kapacitetu kao što je Srbija, kao što je Francuska, kao što je Grčka, kao što su sve druge zemlje članice UN-a“, kazao je Jeremić.

Integralni intervju možete pročitati OVDJE.