Pišući jedan esej iz mikroekonomske analize i teorije naišao sam na jednu izvanrednu misao velikog engleskog savremenog ekonomiste Davida Begga, koji kaže da se cjelokupan privredni život može proučavati i objedinjavanjem analiza njegovih djelova. Jeste to jedan od dobrih načina, ali je isuviše mukotrpan i velika je verovatnoća da će nas taj pristup odvesti na  pogrešan put. Nažalost, ljudski mozak nema dovoljno velik Pentijumov mikroprocesor koji  bi bio u stanju da u moru  podataka pronađe neku logiku.

Možemo li mi Bošnjaci Kosova da razumijemo svoju realnost na bazi kontradiktornih analiza, ekspertiza, trivijalnih političkih stavova i konfuznih političkih izjava naših  političkih predstavnika. Vrlo teško, jer se to kosi sa elementarnom logikom, a i nismo toliko naivni da više vjerujemo njima a ne svojim očima.

Gospodo, političari sukob među Vama je interesne, a ne koncepcijske i programske prirode. Vi se dijametralno razlikujete, ne što se viđenja naše pozicije i njene perspektive tiče, već zbog nejednake distribucije moći i shodno tome nejednakoj mogućnosti njene zloupotrebe. Nemojte zamarati više ovaj narod, jer Vam više niko ne vjeruje, sem onih koji su sa Vama interesno vezani. Odsustvo međustranačke komunikacije i zajedničkog djelovanja među vodećim bošnjačkim strankama na Kosovu nije samo bježanje od odgovornosti i pljuvanje po obrazu onih koji su za Vas glasali, nego i više od toga, u pitanju je odgovornost prema historiji i prema budućnosti našeg naroda. Teško breme te odgovornosti iz svih drugih razloga, sem nesposobnosti, ja ne bi mogao poneti. A Vi …

Mi iz Bošjačke kulturne zajednice stojimo Vam na raspolaganju kao medijatori u međustranačkom približavanju i pomirenju i svoje resurse stavljamo na raspolaganju pri protežiranju nacionalnih projekata.

Predsjednik Inicijativnog odbora Bošnjačke kulturne zajednice Kosova

Prof. Dr Mehmed Meta