"Dan Bošnjaka Kosova, 28. septembar, proslavljen je širom Kosova u mjestima u kojima žive Bošnjaci svečano i dostojanstveno. Ovo je bila izuzetna prilika da se Bošnjaci okupe, da pokažu svoje humane vrijednosti, da prezentiraju svoju kulturu, tradiciju, da se prisjete svoje historije. Tako je bilo u Peći, Istoku, Dragašu, Mitrovici, Prištini. Nažalost, u Prizrenu, u kojem živi najveći broj Bošnjaka, nije bilo tako.

Proslava Dana Bošnjaka Kosova u Prizrenu je organizovana u atmosferi napetosti, siledžijstva i primitivizma koje je uoči i na dan proslave iskazivala gospođa Emilija Redžepi. Ona je činila sve da ovaj dan najmanje bude Dan Bošnjaka Kosova. Svojim primitivnim i siledžijskim ponašanjem preuzela je ulogu jedinog domaćina, urednika i voditelja programa, provokatora, redara u salama.

Zato "svečana akademija" nije bila niti svečana a niti akademija. Zbog njenog nepristojnog i nedoličnog ponašanja bošnjačka zajednica je toga dana u Prizrenu izgledala jadno, bila je spuštena na vašarski nivo, a "akademija" na nivo Karabaša.

Može gospođa Emilija Redžepi da organizira svoje partijske i porodične slave na način na koji ona želi i koji sama izabere, ali Dan Bošnjaka pripada svima i ne može ga niko privatizirati i prljati svojim drskim i nekulturnim ponašanjem. Za ovaj dan su mnogi Bošnjaci dali svoje živote, uložili su svoje ljudske i intelektualne kapacitete, te niko nema pravo, a najmanje pomenuta gospođa, da se poigrava sa vrijednostima, dostignućima i dostojanstvom Bošnjaka.

Zbog njenog krajnje nekulturnog i neukusnog ponašanja propuštena je prilika da se, u prisustvu najviših zvaničnika Kosova i regiona, pokaže ozbiljnost i zrelost bošnjačke zajednice. Umjesto toga, svi su oni zažalili što su prisustvovali ovoj lakrdiji od akademije i proslave. Ponašanjem pomenute gospođe i jednog manjeg djela njenih istomišljenika naša zajednica je ponizila sebe i druge što će imati nesagledive posljedice u budućnosti.
Zbog njenog ponašanja je i Bošnjački savjet Kosova, koji je kao organizator manifestacije uložio puno truda da proslava Dana Bošnjaka Kosova protekne u najboljem redu, bio potisnut u stranu i nije bio u mogućnosti da realizira predviđeni program.

Koalicija Vakat, koja uživa apsolutno povjerenja Bošnjaka Kosova što je potvrđeno na gotovo svim dosadašnjim izborima, ograđuje se od ponašanja pojedinaca na proslavi Dana Bošnjaka i obavještava sve svoje članove i simpatizera da smo pristali na mnoge kompromise kako bi se organizirala zajednička proslava. Međutim, drugi su to zloupotrijebili i iskoristili priliku za partijsko i lično utrkivanje i dokazivanje. Sve je to nanijelo ogromnu štetu našoj zajednici. Toga dana je neko pokušao da ponizi i kompromituje Bošnjake i bošnjaštvo. Toga dana je neko htio da Bošnjaci ne liče na sebe. Toga dana je neko htio da sruši sve što je dosad urađeno.

Zato Koalicija Vakat, uz ograđivanje i osudu onih koji su ponizili Bošnjake i prisutne goste na svečanoj akademiji, obavještava javnost da ubuduće neće prisustvovati manifestacijama na kojima će biti prisutna gospođa Emilija Redžepi.

Također, od svih koji su na bilo koji način poniženi i povrijeđeni, tražimo izvinjenje, mada smo svjesni da se ništa nije desilo našom krivicom i zaslugom", stoji u saopštenju za javnost Koalicije Vakat.