Ćemailj Smailji:  Kao osoba zadužena za pitanja decentralizacije u Novoj demokratskoj stranci, zajedno sa predsjednicom stranke, na bazi stavova ovog političkog subjekta, obraćamo se ovom inicijativom ostalim zastupnicima bošnjačke zajednice u parlamentu Republike Kosova, da  zajedno sagledamo: Kako nabrže do opština u regijama sa bošnjačkom većinom koje ispunjavaju najelementarnije zakonske pretpostavke.

Poštovanim zastupnicima bošnjačke zajednice u Parlamentu Republike Kosova,
Rasimu Demiriju, Dudi Balje i Hamzi Balje 
 
Inicijativa za pokretanje zajedničkog nastupa povodom formiranja opština
 
I - Šta je poenta ove inicijative?

Kao zadužena osoba za pitanja decentralizacije u NDS-u zajedno sa predsjednicom NDS-a, na bazi stavova ovog političkog subjekta,obraćamo se ovom inicijativom, ostalim zastupnicima bošnjačke zajednice u parlamentu Republike Kosova, da  zajedno sagledamo: KAKO NAJBRŽE DO OPŠTINA U REGIJAMA SA BOŠNJAČKOM VEĆINOM, KOJE ISPUNJAVAJU NAJELEMENTARNIJE ZAKONSKE PRETPOSTAVKE.
 
Smatrajući da je zajedništvo bošnjačkih zastupnika, po najbitnijim pitanjima na najvišem nivo zakonodavne funkcije, najbitniji faktor za održivost bošnjačke zajednice na Kosovu, ubeđeni smo da ćemo bez alternative, težiti  zajedničkom djelovanje, prvo u parlamentu a zatim i svim ostalim nivoima u Republici Kosovo, kako na centralnom, tako i lokalnim nivoima. Pogotovo, primarna aktivnost biće realizacija formiranja opština u regijama gdje je bošnjačka zajednica većinska, bez ikakvih regionalnih proteziranja bilo koje regije.
 
Takve naše inspiracije su sasvim realne, poslije više neuspjeha u dosadašnjim dješavanjima, prvenstveno zbog prokletih deoba. Zato ova inicijativa, bez obzira na moguće otpore, jedina varijanta da se definitivno formiranje opština kruniše uspjehom. Samo zajedničkim nastupom je taj cilj ostvarljiv, pa što ne bi pred organima i u procedurama pokazali bošnjačku inventivnost i intelektualne kapacitete, koji do sada nisu interpretirani.
 
Odlučni smo da ponudimo i udružimo sa ostalim političkim subjektima, NVO sektorom, intelektualnom elitom, sve kapacitete, znanje, iskustvo, programe i ostalu dokumentaciju oko decentralizacije, preko predsednice NDS-a, koja je zastupnik u Parlamentu Kosova i ostalih predstavnika zaduženih za decentralizaciju.
 
Nikako u hodu deoba, ovom inicijativom za lanac zajedništva činimo prvu kariku, očekujući to isto od ostalih bosnjačkih zastupnika i političkih subjekata iz kojih potiču, da sa djelom intelektualne elite, NVO sektorom i ostalim segmentima, u potpunosti budemo kreatori zajedništva. Preuzmemo svoj deo odgovornosti prema zajednici, da se ovo neprikosnoveno pravo na decentralizaciju, do regija sa bošnjačkom većinom, osjeti u pravom smislu, prvi put i među Bošnjacima Kosova. Osnovu za ovu inicijativu crpimo iz i propisa o lokalnoj samoupravi, Ahtisarjevog plana i Ustava Republike Kosova.
 
Samo u takvim okolnostima, osjetila  bi se velika snaga u konsultacijama sa najodgovornijim organima na svim nivoima Republike Kosova, povodom formiranja. U to smo kao nikada do sada uvjereni, ali prije toga, bar kako se zaključuje iz analize prošlosti, da tu jednostavnu putanju do opština, za koju eksperti imaju program, možemo samo zajedničkim nastupom.

Apelujemo da i uslov zajedništva ispunimo, kako bi veoma jednostavno, pošto ispunjavamo sve predviđene procedure, uskoro preko neke Regije sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, i bošnjacka zajednica, instalira lokalnu samoupravu na geografskoj mapi Republike Kosova, poslije rednog broja 38.
 
II - Koje su opasnosti?
 
Ističemo neke razloge za zabrinutost kada se možda nenamerno, ali ipak poslije niza propusta po ovom pitanju, nije opravdano, ponavlja se ubeđenje da se opštine mogu dobiti preko zahtjeva samo jednog političkog subjekta, govora i sl. Opet neki sa ovom zabludom, žele, a to intenzivno aktueliziraju preko pojedinih medija, na koje su pretplaćeni, a koji imaju selektivni prilaz po mnogim najbitnijim pitanjima zajednice, da ciljno zajednicu definitivno udalje od opština, vrlo često protezirajući i neravnopravnost prisustva svih struktura u programu.
 
Ko još može da vjeruje u tu nemoguću kombinaciju?
 
Zato je neophodno da se izbjegavaju takve prezentacije a sto se nastupa predstavnika NDS-a tiče, počev od predsjednice, u svakoj ulozi oko decentralizacije, imamo blanko poziv na jedinstvo u rješavanju formiranja opština, a poslije ove inicijative, imaćemo i niz drugi inicijativa preko ljudi, koji poznaju ovu problematiku.
 
Očekujući da naznačeni loš manir u takvim medijima, postane prošlost, jer kada bi se tako dobijale opštine, Bosnjaci bi zbog takvih mudraka prvi imali opštine a ne toliko godina trpe bez opstina. Ako se takvi mediji i nas nekada setiti, iskoristili bi da pozovemo na jedinstvo, pogotovo kada se radi o decentralizaciji.
 
I zbog toga je prilikom odlućivanja u prethodna dva ciklusa o formiranju opština, bilo toliko deoba, nažalost čak i po regionalnom principu. Najžalosnije je što je to karakterisalo u najtežem obliku  bošnjacke zastupnike, ali neki mediji su to prikrivali. Deobe, deobe,…deobe, zbog njih nije bilo moguće inicirati konsultacije sa Vladom Republike Kosova i drugim najvišim nivoima vlasti u Republici Kosova.
 
III - Napomene za urgentnost, jer ističe vrijeme odredbi čl. 12.4 Ahtisarijevog plana
 
Napred naznačeni scenario, izaziva buru negativnih konotacija od mnogih struktura u bošnjačkoj zajednici, a pogotovo intelektualne elite. S pravom se pitaju, kako da takvi  mediji još uvjek ne žele da vide da ciljno onemogućavaju jedinstvo.
 
Iskustvo sa deobama, je dobar putokaz da na poukama tog zla najurgentnije se ova inicijativa postavi na dnevnom redu političkih subjekata koje predstavljate zajedno sa  PREDLOGOM  SPORAZUMA  ZASTUPNIKA BOŠNJAČKE ZAJEDNICE U SKUPŠTINI
REPUBLIKE KOSOVA O ZAJEDNIČKOM DJELOVANJU PO PITANJU DECENTRALIZACIJE. Da se  razmotri i prihvati, sa predloženim korekcijama, koje bi doprinjele većem stepenu zajedništva, pogotovo povodom decentralizacije.
 
Poslije takve aktivnosti, shodno dosljednim poštovanjem ustavnih i međunarodnih principa decentralizacije na svim nivoima, zajednicki bi se protezirala osnovanost i neprikosnovenost lokalne samouprave i za bošnjačku zajednicu, u regijama gdje je većinska.
 
Naše je duboko uvjerenje, pošto povoljnosti prema tački 12.4 Ahtisarijevog plana VREMENSKI  ISTIČU, što smo zahtjevali prilikom jedne posjete Piteru Fejtu i nekim valdinim institucijama sa predsjednicom NDS-a, da urgentno sagledaju neke nelogičnosti, kao na primer da smo po popisu održanom ove godine, ubjedljivo najveća nevećinska zajednica u Prizrenu, Peći, Dragašu i Istoku, a ubedljivo druga nevećinska zajednica na Kosovu, a nema nas nigdje na mapi opština.
 
Zato odredba 12. 4 Ahtisarijevog plana VREMENSKI ZA BOŠNJAKE NE MOŽE DA ISTEKNE, JER JE POPIS BIO I BOŠNJACI SU NAJVEĆI POBJEDNICI OD SVIH ZAJEDNICA. Na bazi iskustva preko propusta, uvažimo činjenicu da se opštine mogu formirati samo planskim delovanjem a ne pričama. Eksperti su već u velikoj aktivnosti na izradi dokumentacije koja je neohodna prema Zakonu o administrativnim stranicama opština, koji je usvojen u Skupštini Kosova poslije proglašavanja državnosti, ali nažalost, nisu održana obećanja najviših instanci vlasti na Kosovu da i neka regija gdje je naseljena sa većinskim bošnjačkim stanovništvom,bude predviđena u odredbama koje nabarajaju opštine.
 
Biće veliko zadovoljstvo blizu 12.000 glasača, što ubrzavanjem angažovanja na zajedničkom nastupu po pitanju decentralizacije, jer odavno je bar njima poznato da samo bliži lokalnoj samoupravi, koja jedino može očuvati zavičaj, čime bi bez tenzija, unapređivali mir i stabilnost na Kosovu.
 
IV - Šta zastupnici bošnjačke zajednice ne smeju?
 
Uvaženi zastupnici...,
 
Nepovoljne činjenice sa kojima raspolaze NDS poslije dva ciklusa formiranja opština u kome su formirane dvije opštine za albansku zajednicu, jedna za Tursku i pet za srpsku zajednicu, nalaze šta ne smije bošnjacka zajednica. Nema ko nezna da je to nejedinstvo, koje u nijednoj kombinaciji ne može da bude poželjan pravac za rješavanje pitanja opština.
 
Ko može da još vjeruje razjedinjenima?
 
Samo neprijatelji Bošnjaka, a eklakantan primjer je da i pored toga što je bilo obećanja da će se ovo pitanje rješiti odmah čim Kosovo postane nezavisno, opšstine nisu formirane, a zna se zbog čega. Da još jednom ponovim, samo zbog nejedinstva.
 
V - Šta zastupnici bošnjačke zajednice moraju?
 
Prošla su vremena samo priča, a sada samo elaboriranim zahtjevom o izvodljivosti opština i jasnim akcionim planom (većc je nebrojano puta ponuđen od strane eksperata), moguće je započeti i ubrzati konsultacije u pregovorima sa najodgovornijima na nivou Kosova. Samo takav pristup garantuje veoma brzo formiranje opština u regijama gdje je većinska bošnjačka zajednica. Pa što bi nam smetao predloženi koncept ako se time i regije sa većinskim bošnjackim stanovništvom nađu na mapi opština u Republici Kosovo.
 
Zato smatramo da rješenje mora biti nađeno, prvo u zajedničkom političkom nastupu Bošsnjaka sa intelektualnom elitom i NVO sektorom u pregovorima, sa najvišim organima u Republici Kosovo.
 
Angažovanje eksperata je neminovno kako bi se pripremili na aktivnostima koje su itekako poznate u velikom iskustvu lokalne samouprave, koje se bazira na Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi iz daleke 1985.godine, a s obzirom na ruralni položaj regija gdje je bošnjacka zajednica većinska, ne smije se nikako zanemariti ni Agenda 21, prema kojoj je apsolutno nedozvoljivo da se uništavaju potencijali koji pripadaju budućim naraštajima. To je karakteristično za regiju Župa, koja je turistička oaza Kosova, ali teško će to ostati ako se ne proglasi opštinom. Ako nekima koji su o opštinama odlučivali to nije bilo poznato, budući naraštaji na bazi te Agende otvoriće arhivske dokaze kojih, između ostalog, ima pored ove i na drugim web sajtovima, pa tražiće čak i pred međunarodnim institucijama, koje su nadlježne, da se nepravda ispravi, sa mogućnošću čcak i nadoknade šteta.
 
Svima je dobro poznato da će se bilo kakvo ignorisanje planskih radnji u okviru zajednice, na napred iznet nacin, kao i na drugim nivoima, biti ugrožen svaki kodeks ljudskih prava na Kosovu.
 
VI - Zašto zastupnici bošnjačke zajednice moraju zajedno po najvažnijim pitanjima?
 
Ako živimo zajedno, što nismo zajedno i u predstavničkoj funkciji?
 
Nek svako ima u vidu da će se time još jednom, zbog nejedinstva u okviru zajednice, ugroziti neprikosnoveno pravo Bošnjacima na opštine?
 
Učešće kosovskih Bošnjaka i njihova aktivna ulogu u političkom životu Kosova na lokalnom nivou, preko neke opštine, poslije jedinstva predstavlja samo konkretan i institucionalni odgovor na postojeću situaciju, gdje su naša neprikosnovena prava zakinuta.U tom slučaju bilo kakav ignorantski odnos do krajnosti bi ugrozio opstanak bošnjačke zajednice, a time i multietnički karakter Kosova koji je sada u poželjnoj poziciji.
 
Sa uvaženim članovima Skupštine Republike Kosova iz bošnjačke zajednice, smatramo da poslije toliko promašaja, potpisivanjem PREDLOGA  SPORAZUMA ZASTUPNIKA BOŠNJAČKE ZAJEDNICE U SKUPŠTINI REPUBLIKE KOSOVA O ZAJEDNIČKOM DJELOVANJU PO PITANJU DECENTRALIZACIJE, odmah uputiti elaborirani zahtjev sa akcionim planom na najodgovornije adrese radi započinjanja konsultacija.
 
Bar se bošnjačka zajednica ne treba plašiti za bonitet dokumentacije predviđene u proceduri formiranja opština, pogotovo što već više godina su u početnoj fazi eksperti pripremili blizu 80% zahtjevane dokumentacije. To značci i sa te strane možemo ostvariti najbolju kombinaciju formiranja opština u regijama sa većinskim bošnjackim stanovništvom.
 
NDS je nedvosmisleno spremna da preko svog zastupnika, na način predviđen domaćim i međunarodnim normama, zajedno sa ostalim zastupnicima uloži sve napore i kapacitete da se dođe do napred naznačenog cilja.
 
VII - Šta donosi jedinstvo bošnjačke zajednice?
 
Uvjereni smo da nas jedinstvene niko ne može ignorisati po bilo kom pitanju a nikako po pitanju našeg stajališta/zavičaja, koga osiguravamo preko formiranja opština. Time djelimo zajedničke principe na kojima počivaju pravni poredak i sama orgnizacija Republike Kosova, pa ne sumnjamo da će izostati pravedno postupanje, primjenjujući za bošnjačku zajednicu ista pravila i iste univerzalne principe koji su važili za svaku zajednicu, počev od većinske koja je sa dvije nove opštine našla na mapi opština u Republici Kosova po pilot programu zajedno sa pilot opštinom u Mamuši za tursku zajednici, pa sve do srpske zajednice koja sa pet opština, poslije nezavisnosti, takođe našla na mapi opština u Republici Kosovo.
 
Duboko smo uvjereni da su načela međunarodnog prava i poretka suštinski nadmoćnija u poređenju sa bilo kojim oblikom primjene pravnog ignorisanja.
 
VII - Zašto je neophodan sporazum o zajedničkom nastupu?
 
Predloženi sporazum političkih i ostalih aktivnosti, u prilogu u skraćenoj šemi, koje bi trebale da odmah započnu u pogledu zajedničkog djelovanja u parlamentu Republike Kosovo,
doprinosi:

1. Stimulisanju platforme za zajedničko dčelovanje i strategije konsolidacije bošnjačke zajednice, koja je najrazjedinjena, a zbog toga i najizilovana,
2. Otvaranju perspektive za razvoj bošnjačke zajednice, i
3. Programskom objedinjavanju svih relevantnih snaga na centralnom i lokalnim nivoima u tim promjenama.

SPORAZUM nudi jedan relativno fleksibilan instituicionalni okvir, sigurno sa puno praznina, koje se Vašim prijedlozima mogu izbeći.

Zbog toga otpočnimo dogovore, kao što Meša Selimović predlaze,  razgovorom kako bi optimalizovali predloženi SPORAZUM, jer samo tako ćemo pronaći najbolja rješenja za BOŠNJAČKU ZAJEDNICU.

Još veća je obaveza zastupnika njihovi visoki prihodi koje kasiraju, koji se u prosjeku godišnje kreću od 19 do 25 hiljada eura.

Ubeđeni da će posvetiti punu pažnju iznetim stavovima, kao i predlogu sporazuma u prilogu, i poslije nekoliko dana izaći sa stavom, zahvaljujemo se na angažovanju.

S respektom,

Ćemailj Smailji - NDS, avgusta 2011. godine

Skraćeni prijedlog sporazuma zastupnika bošnjačke zajednice u Skupštini Republike Kosova o zajedničkom djelovanju povodom decentralizacije