Osnovni razlog izbora za predstavnike, u jednoj savremenoj, demokratskoj državi je taj da narod odnosno stanovnici te države izaberu svoje predstavnike.

Predstavnici su osobe koje zastupaju i brane njihove zajedničke i individualne interese, kako u zakonodavnoj tako i u izvršnoj vlasti. Izbori i način sprovođenja izbora na Kosovu definisano je “Zakonom o opštim izborima”.

Kao što i  priliči jednoj demokratskoj državi i ovaj zakon je sačinjen “po mjeri građana”. Veliki optimizam koji vlada kod svih i kod glasača i kod ”kandidata” je zadivljujuća stvar kod nas na Kosovu. Toliki optimizam i tolika pozitivna energija iz usta “govornika” (kandidata), a tolika nada u očima slušaoca (glasača) je nevjerovatna.

Govornici su često propagirali sebe kao ”žrtvu za interese svoje zajednice”! I da se oni ne bi rado bavili ovim poslom, ali su oni ti koji su “odabrani” pa moraju. Slušaoci su bili ti koji su se nadali da će se njihov život naglo promijeniti sa odabirom svojih predstavnika. Naravno, na bolje!

Nova Bošnjačka Stranka, u sklopu kolicije Vakat, imala je izbornu kampanju sa sloganom “Vrijeme promjena” i “Vrijeme mladih”. To je nešto što je posebno izazvalo sjaj u očima i prijatnu vibraciju u ušima slušaoca. Smijem dati sebi za pravo da je to jedan od bitnih razloga da je koalicija Vakat, a i NBS imala dosta uspjeha na zadnjim izborima. Često puta čovjek sebi kaže “šta poslije”? I tako dođe vrijeme za NBS “šta poslije”?

Po svemu sudeći za predsjednika ove partije nije to bio problem, a Bogami ni za dva-tri čovjeka oko njega. Oni su problem riješili vrlo lako. Naime, pristupili su svom starom i često primjenjivanom pravilu “svi za jednog, jedan za sebe”. O čemu se radi?

Dogovor u partiji, a i neki “čaršijski red” je da onaj ko dobije najveće povjerenje birača dobije i poziciju sa koje bi mogao predstavljati i štititi interese svojih glasača. Prirodno, zar ne? Nažalost nije baš tako!

Partija NBS je u raspodjeli “plijena” dobila “kolač” zvani: zamjenik ministra. Kada se činilo da je sve jasno i da će ovu poziciju zauzeti onaj ko je dobio najveće povjerenje birača uslijedila je iznenađujuća odluka predsjednika partije NBS-a. ON će biti taj koji će se “žrtvovati” da bude zamjenik ministra, (nije bitno kojeg, on je univerzalan), bez obzira što narod ne zna njegove sposobnosti pa mu je dao upola manje glasova! Nakon ove i ovakve odluke, Glavni odbor NBS za Istok je održao sastanak i donio jednoglasnu odluku, da ta pozicija mora pripasti kandidatu sa najviše dobijenih glasova. Sastanku se nije odazvao predsjednik partije, sa izgovorom da ga i ne interesuje šta narod misli. Vjerovatno, po njemu, narod ne zna da misli.

O ovim dešavanjima obaviješteni su koalicioni partneri, a i šef izbornog štaba. Odgovor je bio: Vaša kuća je Vaš problem. Naravno, to je i razumljivo. A i politički je mudro štititi osobu kojoj je koalicija primarna, a sopstvena partija, sekundarna stvar.

I na kraju ne bi ni bilo ovog mog teksta da me jedan, cijenjeni stari gospodin ne podsjeti na jednu staru izreku:
“Tresla se gora, rodio se miš”. I da ja mogu odgovoriti na svakodnevna pitanja mojih glasača: Zašto smo mi glasali za tebe kada broj glasova nije bitan? Da li je bitnije da ti je “sestrić” ministar ili je to broj glasova? Zašto dozvoljavaš da te prevare? Da smo znali, glasali bi za drugu partiju? Zar je on jedini koji bez obzira na broj glasova može u Prištinu? A mi smo glasali zbog tebe …

Napisala sam ovo da im se zahvalim na glasovima, da poštujem svaki njihov glas, ali i da im kažem o čemu se radi.
Da su ih drugi prevarili. Neka znaju!

I da nije do mene…

 Alma Destanović