Analiza

"Jednonacionalna zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu značila bi sporu smrt najživlje liberalne demokratije Zapadnog Balkana, odnosno Kosova", napisao je u autorskom tekstu predavač na američkom Duke Univerzitetu Gent Karabregu, prenosi RTK.

Karabregu smatra da bi takva zajednica bila varijanta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini na teritoriji Kosova.

„Dakle, to bi novonastalo Kosovo učinilo nefunkcionalnom državom koju kontroliše Beograd, i tako posejalo seme novog rata na Balkanu. Dakle, krajnje desničarska vlada u Beogradu traži takvu zajednicu, a ne srpska zajednica na Kosovu. Takvo jedninacionalno udruženje nenamjerno bi promovisalo globalnu agendu alternativne desnice, podržavajući ideju etnokratije, a protiv multikulturalne liberalne demokratije. Vjerujem da nam ovo nije potrebno u osetljivom geopolitičkom trenutku kakav je naš, kada je liberalna demokratija već pod velikim pritiskom širom svijeta“, ocjenio je Karabregu.

On je naveo kako pregovarački proces o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ulazi u kritičnu fazu, kada međunarodna zajednica treba dvaput da razmisli, prije nego što pokuša da "zabije etnokratska udruženja u grlo kosovskog rukovodstva".

„Potpuno je nerazumno vršiti pritisak na popularnog, istinski proevropskog i socijaldemokratskog lidera kakav je premijer Albin Kurti da ispuni nepravedne zahtjeve Beograda. Umjesto toga, trebalo bi izvršiti međunarodni pritisak na vladu Srbije da prizna državnost Kosova. Ovo je jedini održivi put ka dugoročnom miru na Balkanu“, smatra Karabregu.

Izvor: Kosovo Online/RTK1