Tiho i “ispod žita”

Jedan od razloga je dolazak na čelo Bezbednosno-informativne agencije čovjeka koji je špijunirao ruske opozicionare u Beogradu i podatke predavao Moskvi.

Kozmetičke promene koje je Aleksandar Vučić napravio na bezbednosnom polju u Srbiji ne predstavljaju nikakav iskorak napred, već suprotno, korak koji poprilično deluje kao put u nepovrat. Dokaz za to nije samo što su Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić zamenili mesta na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije, već činjenica da se u Skupštinu Srbije – polako, ali sigurno – vraća predlog novog zakona o policiji.

Tiho i “ispod žita” u Srbiji se uveliko dešava nešto što međunarodna zajednica očigledno ne želi da vidi ili toleriše, zbog eventualnog potpisivanja konačnog sporazuma na relaciji Koasovo – Srbija. To što je otvoreno proruski čovek došao na čelo BIA, neko ko je špijunirao ruske opozicionare u Beogradu i podatke direktno predavao Moskvi, bio bi dovoljan razlog da se upale mnoge sijalice u svetu. Ovako, sve se svelo na to što je američki ambasador u Beogradu Christopher Hill rekao da je stvar Srbije koga će da postavi na koje mesto, kao što je stvar SAD-a s kim će da sarađuje. Tako smo, u srcu Evrope, dobili istureno odeljenje ruske Federalne bezbednosne službe.

Mnogi prljavi poslove za račun vlasti

Ministar policije dobio je nedavno pravo da po svom nahođenju postavlja i razrešava članove specijalnih jedinica. Zanimljivo, ali ni javnost u Srbiji se još nije upecala na ovu informaciju. To praktično znači da ministar Gašić, onaj koji “voli novinarke koje lako kleknu”, može da za specijalaca postavi koga god hoće i dodeli mu značku. Od ove privilegije sigurno će najviše koristi da imaju oni koji su bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, odnosno mnogobrojni pripadnici nezvaničnih struktura koji obavljaju mnoge prljave poslove za račun te vlasti.

Nešto se slično dešava i sa predlogom novog zakona o policiji. Taj predlog je prošle godine digao na noge srpsku javnost, tako da je morala da reaguje i međunarodna zajednica, pod čijim pritiskom je Vučić uspeo da prolongira njegovo povlačenje iz Skupštine Srbije, pravdajući taj potez izborima koji uskoro treba da budu organizovani u Srbiji. Po opštem mišljenju civilnog sektora i struke koja ne pripada zvaničnim kanalima, ovaj predlog je višestruko štetan i opasan. Njime će se, kako tvrde pojedini izvori, ugroziti zagarantovana prava građana i njihova bezbednost i, uprkos kozmetičkim izmenama, biće očuvan politički uticaj na rad policije, koji nikada nije ni bio upitan.

Iz njegovih odredbi je izbačen do sada postojeći princip javnosti rada policije, kao i obaveza objavljivanja kvartalnih izveštaja o radu Ministarstva unutrašnjih poslova. Članovima kojim se uređuju sistemi za obradu podataka, kao i nadzor i snimanje na javnim mestima se ugrožava pravo na privatnost građana i uvodi se totalni nadzor bez ikakve kontrole suda, što je u potpunoj suprotnosti sa evropskim standardima i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Trojac garantuje da će zakon biti zloupotrijebljen

U domenu upravljanja ljudskim resursima zapošljavanje bez konkursa postaje pravilo, a ne izuzetak, legalizuje se i nepotizam, što otvara ogroman prostor za zloupotrebe. U praksi ovo bi moglo da znači da ako ministar želi da organizovanu grupu za nasilno suzbijanje protesta proglasi policijom, to može da uradi bez ikakvog ograničenja. Ovu su samo neke od primedbi Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ono što građane posebno iritira je video nadzor, koji će biti zloupotrebljen “kada god treba”, kao i činjenica da će pripadnici policije moći da ulaze u stanove bez sudske odluke. Kada je reč o video nadzoru, policiji se novim zakonom omogućava biometrijski nadzor. I sve ovo se dešava u trenutku kada Vulin i Gašić, pod budnim okom predsednika Srbije, rukovode bezbednosnim sektorom Srbije. Građani Srbije bi trebalo da veruju na reč ovom trojcu da taj zakon neće biti zloupotrebljen.

Srbija se na ovaj način vraća u period UDBA-e i samo preostaje da se vrate kožni kaputi. S obzirom da novi šef BIA-e ima sklonosti ka uniformama, nije ni to isključeno. Problem je što to nije jedina aktivnost koja Srbiju gura sve dublje u dubine iz kojih teško da ima izlaza. U kalup svega navedenog polako, ali sigurno, umeću se i neke potpuno sulude i neprihvatljive ideje za državu koja, navodno, želi da postane zvanični član moderne evropske porodice.

Međunarodna zajednica i dalje ‘voli’ Vučića

Nedavno se u Skupštini Srbije čuo predlog da bi Vučiću trebalo omogućiti da doživotno vlada, kao i ideja jedne članice koalicionog partnera vlasti Socijalističke partije Srbije da bi svako ko se suprotstavi aktuelnom predsedniku Srbije ili ga kritikuje trebalo da bude kažnjen zatvorom. Pametnom dovoljno, ali međunarodna zajednica i dalje u Vučiću vidi nekoga sa kime može da razgovara. Zašto mu se sve ovo prašta i prolazi apsolutno je neshvatljivo.

U situaciji u kojoj se ceo svet distancirao od agresije Rusije na Ukrajinu, jasno imenovao krivca i preduzeo neke mere protiv agresora, dozvoljava se jednoj zemlji usred Evrope da postane “Mala Rusija”. I Vučić apsolutno nema pravo da se ljuti kada mu bilo ko to prebaci. Imati ministra policije Gašića, šefa BIA Vulina, zakon o policiji koji ograničava slobodu i prava građana, poslanike koje traže da bude doživotan predsednik i da se hapse svi koji ga kritikuju u najmanju ruku od Srbije čini “Malu Rusiju”.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.