Iz mog ugla

Albanski narod je među rijetkim narodima koji nisu učili iz istorije. Kroz istoriju smo imali kratkih i retkih trenutaka uspjeha, ali mnogo češće smo imali opštenarodnu histeriju koja nas je decenijama vraćala unazad.

Rijedak trenutak uspjeha bio je 1999. godine kada je ceo civilizovani svijet ustao i spasio nas od Golgote. Tada nam je taj zapadni svijet pomogao da obnovimo porušene kuće, otvorimo spaljene škole i postavimo temelje nove države koju su nam pomogli da napravimo.

Ali, kao što nam se dešavalo u prošlosti u istoriji, obuzela nas je narodna histerija i ustali smo upravo protiv tog zapadnog svijeta.

Proglašavamo ih izdajnicima, neprijateljima, nazivamo ih svakakvim imenima koja samo izopačeni umovi znaju da skandiraju. Oni koji se trude da čitaju istoriju znaju da ove histerije podstiču zlonamerne strane sile, često uz pomoć lokalnih spiritualista.

Sada se postavlja pitanje ko ovih dana gura ovu histeriju. Gledamo domaće glumce. Jednog dana ćemo u istorijskim knjigama pročitati stranu silu koja gura ovu histeričnu agendu, koja rizikuje da zemlju vrati decenijama unazad - ponovo.

Piše: Ilir Ibrahimi, politički analitičar  

Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline