Kompleks

Znajući da Kosovo odbija učešće u Otvorenom Balkanu, jer je to "inicijativa Srbije", pa bi učešće bilo neravnopravno (bez navođenja argumenata za ovo) i znajući to da je potpisan Sporazum za primjenu sporazuma iz 2015. koji je tada za Pokret Samoopredjeljenje bio legitimitet Srbije na Kosovu i definitivno neravnopravan, zaključujemo da je za Vladu Kosova problematičnije prisustvo Albanije (čitaj Rame) na forumima nego Srbije.

Vidjeli smo da Kurti nema problema da se nosi sa Vučićem na forumima gdje neustrašivo priča o srpskim zločinima, iznosi argumente, ima činjenice itd.

Ali cijela Vlada Kosova ima izuzetan kompleks inferiornosti u odnosu na Ramu. A Rama je majstor kada primjeti da neko ima kompleks i iskoristi to na najbrutalniji mogući način, što se vidi sa fotografijama zagrljaja (kao roditelj) kad se našali sa Sveçlom, zapažanjem i pohvalama pojedinih ministara. Rama je dominirao sastankom.

Dakle, u "Otvorenom Balkanu" Vlada se ne plaši Srbije, već Ramine dominacije kao lidera tri zemlje sa albanskim premijerom.

Gorko iskustvo sa Srbijom koristi kao vrata za Vučića, Albance u Sjevernoj Makedoniji kao vrata za Sjevernu Makedoniju i međunarodne veze kao vrata za Crnu Goru.

U nedostatku kreativnosti, Vlada Kosova izgleda kao povređeno dijete koje odbija da učestvuje za velikom stolom, jer se plaši da bi moglo biti više povređeno, ali ne vidi gubitak koji trpi. Kako kažu Amerikanci kada niste za stolom, vi ste na meniju.

Čitava ova saga o "Otvorenom Balkanu" izgleda više kao pokušaj nezavisnosti od Albanije nego od Srbije.

"Sa bratom na sudu i sa zetom na moru", kaže jedna naša poslovica.

Sve dok imamo komplekse prema Rami ovo će izgledati ovako. Izgledaće kao dijete igrač. A zapravo nam treba. Postoji mesto i potreba da radimo zajedno na povećanju našeg blagostanja. Ramina ironija i sarkazam i Kurtijeva preciznost i oštrina bili bi pogubni za Srbiju. Pošto nisu jednaki, nemaju sa čime da se takmiče.

Ali još važnije je u TV studiju pokazati ko je najjači!

Piše: Shpend Ahmeti, bivši gradonačelnik Prištine
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online