Iz mog ugla

Kao predsjednica netipičnog političkog saveza, Vjosa Osmani je morala naporno raditi kako bi postala prihvaćena predsjednica svih stranaka na tom putu.

Tokom ove godine bila je poznata po produbljivanju političkih sukoba, tretirajući političke protivnike kao neprijatelje.

Spoljna politika malog Kosova, koje ima probleme sa međunarodnim priznanjima, odraz je unutrašnje politike.

Zemlje poput Kosova, Albanije ili drugih u regionu imaju unutrašnju politiku kao najbolju spoljnu politiku.

Ako su demokratske zemlje, ako su otvorene zemlje Zapada i bez izolacionističkog mentaliteta, one imaju spoljnu politiku koju podržava Zapad.

Inače Kosovo je ove godine bilo izolovano zbog vladine politike, antizapadnih grešaka Albina Kurtija, i to se ogleda u međunarodnoj agendi.

Albin Kurti je stvorio hladni rat sa Sjedinjenim Američkim Državama i Briselom.

Najnovije i najvažnije priznanje Izraela dolazi iz Vašingtonskog sporazuma koji je Albin Kurti bacio u smeće.

Odnosi Kosova sa Albanijom od dolaska Albina Kurtija na vlast su najgori u posljednjih 100 godina, zbog njegove uloge i političkog delirijuma da se pojavi kao "svealbanski" lider.

Delirijum veličine i megalomanije političara koji pati od kompleksa i zbog svog crnogorskog porijekla, očigledno se pretvorio u problem.

Čak je učestvovao i na izborima u Albaniji prije godinu dana, ali se brzo probudio kada nije mogao dobiti ni 0,1 posto glasova.

Od tada je pao na zemlju i krenuo u normalizaciju odnosa sa albanskom državom.

Dok će gospođa Osmani ostati upamćena kao predsjednica koja ima strast za raspirivanjem mržnje prema Albaniji. Nadam se da nije kompleks inferiornosti. Postoje mnoge susjedne zemlje sa Albanijom koje imaju istorijske razloge da mrze ovu državu, ali nisu proizvele koliko podjela i mržnje koliko i gospođa Osmani.

Osmani je predsjednica koju je izabrao Albin Kurti i iz tog razloga dolazi i njena niska međunarodna reputacija.

Morala je da nađe način da bi postala predsjednica Kosova. Do sada, ona je ostala predsjednica Albina Kurtija.

Piše: Mero Baze, novinar
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online