Iz mog ugla

Premijer Albin Kurti provodi posljednje dane svoje vladavine tokom kojih uspjeva da dijalog sa Srbijom drži van svojih prioriteta, kao što je obećao tokom predizborne kampanje.

Nova američka administracija je konsolidovala svoju diplomatsku mašineriju za Zapadni Balkan preko koje će pomoći Kurtiju, a ako ne želi, čak će gurnuti ga da promjeni redosljed prioriteta. Moraće da se suoči sa temom za koju se procjenjuje da je na prvom mjestu na listi njegovih obaveza.

Uoči svoje prve posjete Kosovu, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je u intervjuu za Reporteri, kao nikada do sada, jasno stavio do znanja da će Kosovo i Srbija morati da preduzme posljednje, najteže korake, da pronađu pomirenje koje bi se zaključilo kroz uzajamno priznanje, pravljenjem koraka u napred u interesu oba naroda. Naravno, ovo nije nimalo lako. Ali, prema njegovim riječima, biće još gore.

Amerika je, za razliku od EU, jasna u određivanju krajnjeg cilja dijaloga.

Ali šta bi Kosovu trebalo da bude jasno i šta se od njega traži?

Prvo, Kurti mora pokazati spremnost da to učini. Amerika je u fazi u kojoj testira ono u šta se do sada nije uvjerila. Iako je Kurti od prošle godine upozoravao da je u procesu posete SAD, Gabriel Escobar je nagovjestio da još nije dobio povjerenje svog partnera. Prije nego što dobije ovo povjerenje, Kurti mora da dokaže da je spreman da preuzme teret kompromisa koji je potreban za postizanje sporazuma sa Srbijom. Amerika je spremna da pomogne.

Ranije se mnogo pokušavalo doći do konačnog dogovora kroz Zajednicu srpskih opština, a potom i kroz razmjenu teritorija. Kurti je bio njihov najveći protivnik, čak je uticao na obe ove opcije da postanu neprihvatljive. On je zarobljen svojom političkom prošlošću kada su u pitanju ove teme i smatra da je gotovo nemoguće izaći odatle, ali Amerika je posegnula da to izvuče.

Escobar je naglasio da se kreativne ideje mogu pronaći kroz mnoge modele koji su već testirani širom svijeta i dokazano funkcionišu. Čak je pozvao Kurtija da razmotri ove modele. Ne isključuje se mogućnost da neke od tih modela donese u Prištinu, kada za nekoliko dana kada dođe na Kosovo zajedno sa posrednikom EU Miroslavom Lajčakom. Možda će ovo biti trenutak kada se ZSO i razmjena teritorija, do sada viđene kao jedine mogućnosti za dogovor sa Srbijom, zamjene novom idejom, koju bi Kurti lakše prihvatio za stolom za dijalog.

U ovom procesu postoje dvije strane. Osim Kosova, tu je i Srbija. Ali ono što Amerika želi je da se Kosovo ne dovede u poziciju da se vidi kao strana koja blokira proces. Ovaj metod se primjenjuje još od Rambuje u svakom pregovaračkom procesu. Kosovo je samo sa Amerikom uspjelo da se oslobodi od Srbije, proglasi nezavisnost i dođe dovde, priznaje nas polovina zemalja svijeta, najdemokratskijih i najrazvijenijih. Ne postoji način da se napravi  drugačije čak ni ovaj poslednji korak,

Piše: Bekim Kabashi, urednik portala Reporteri

Izvor: Reporteri/Kosovoonline